Кромпир спреман за вађење кад му време није (ВИДЕО)

Аутор: draganadpetrovic
79 посета

Душана Туфегџића су многи критиковали када је пре више од два месеца засадио кромпир. Ово су називали ризичном садњом, али сада су се ствари промениле. Он је на мрежи X поделио видео на којем је приметно да је кромпир скоро спреман за вађење.

– Ова парцел од 7 хектара кромпира је сађена 4. фебруара, за 10 дана се вади. Била је покривена до 25 марта Лутрасилом. Временске прилике и најава за наредни период су ме определили да уђем у “ ризичну “ садњу. Многи су ме критиковали, написао је Душан.

Воће одавно процветало
– Јабучасто воће по правилу би требало касније да цвета, што му је и карактеристика, најпре крушка, а потом јабука и дуња. Од коштичавих врста које имају експлозивније цветање, шљива је већ почела да бубри, кајсија увелико цвета, а видећемо шта ће бити са трешњом и вишњом. У сваком случају, ако се настави овако топло време и високе температуре за ово доба године, а предвиђено је такво време до 15. марта, све врсте ће кренути са вегетацијом и цветањем – објашњава Милинковић.

По његовим речима, највећи проблем за све воћке тенутно су ноћне температуре које ни тренутно а ни по временској прогнози неће падати испод 10 степени Целзијуса, док је, с друге стране, средња вегетациона температура око 11 степени.

– Тако смо ушли смо период када сокови који крену у биљци више не могу да се зауставе, а дневне температуре од 20 степени само настављају провоцирање вегетације. Мислим да ћемо имати једну од најранијих година цветања воћа, бар у последњих 27-28 година моје каријере. Јер, нама је најраније шљива цветала 20. марта и то крајем 90-тих година прошлог века, а сада имамо све услове да до цветања дође много раније. С друге стране, последњи пролећни мраз који ствара највећу штету воћу јавља се у нашим условима до 15 априла. Значи имаћемо практично цео месец, а шта ће бити у периоду од 15. марта до 15. априла је велико питање – каже наш саговорник.

Он закључује да климатске промене дефинитивно упућују на размишљање о гајењу неких других воћних врста које до сада нису биле заступљене на нашим просторима.

Подсећамо, уобичајено време за вађање кропира је половина или крај августа у равничарским и септембар у брдовито – планинским пределима.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/krompir-spreman-za-vadenje-a-mnogi-ga-kritikovali-zbog-rizicne-sadnje-evo-kako-toplo/ej596z6

Srodni tekstovi

Оставите коментар