Да ли у српском месу има слинавке и шапа? У Европи се та болест меса појавила након 13 година. Стручњаци сматрају да, уколико се прошири путем увоза, може да направи велику економску штету и да опустоши сточни фонд. О томе какав је квалитет и безбедност меса на нашем тржишту, говорила је у емисији „150 минута“ на Првој Љиљана Ивањац, представница Министарства пољопривреде из Управе за ветерину.
„Кад говоримо о појави слинавке и шапа у Немачкој, желим да истакнем да је то појединачни случај у Немачкој. Јавио се на периферији Берлина и то код водених биола. Обзиром да је то изоловани случај, Управа за ветерину прати развој ситуације у вези са појавом ове области и у зависности од даљих дешавања, доносићемо одговарајуће мере“, рекла је Љиљана Ивањац, а на питање како се проверава месо у нашој земљи, одговорила је:
„Ми овде говоримо о безбедности, пре свега, корака број један, а то је да здрава животиња даје здраво месо. Постоји стални наџор над стадом државе Србије. Држава има одређене програме који се тичу контроле здравственог статуса животиња док су на имањима. Када та животиња буде предмет хране, од њиве до момента када постане месо, сваки корак је под наџором државе која је задатак поверила Управи за ветерину. Осим нас, ту је Фитосанитарна инспекција, али и део поверен Министарству здравља. Постоје годишњи планови, квартални, који се раде на основу анализе ризика“, рекла је Љиљана и додала:
„Поприличан број становништва долази из земаља које су егзотичне за нас, као што су земље са територија Азије и Африке. Свако то кретање становништва представља ризик за здравље људи, али се одражава и на здравље животиња. Претпостављамо и да су ове ситуације у Немачкој могле да настану таквим преносом, да је неко могао да понесе са собом вирус слинавке и шапа“.
Болест је означена као „посебно опасна“
„Морамо да будемо спремни да анализирамо свет око нас са појавом свих дешавања, миграција, појаве болести. Дуго је није било, али не смемо да се опустимо. И тада, пре 13 година, изненада се појавила у нашој земљи.
Илустрација: Држава је донела мере како би се спречио унос слинавке и шапа у Србију
Путеви преноса су лагани, може све да пренесе слинавку и шап. Према неким подацима, вирус је седам дана жив у коси“, рекла је представница Министарства пољопривреде из Управе за ветерину и додала:
„Што се тиче слинвке и шапа, ми смо у приправности. Донели смо одговарајуће мере, прописане су и сада штитимо појаву присуства болести у нашој земљи. Забранили смо увоз живих животиња, затим меса, млека, семена, споредних производа животињског порекла и свега онога што смо у ризику сматрали да је могући извор преноса инфекција. Појачана је контрола на граничним прелазима“.
Како куповати месо у продавницама?
„Ова болест је означена као посебно опасна болест која угрожава животиње, али може да се појави и код људи. Ветеринарска инспекција апелује да се купују производи животињског порекла у јасним радњама за продају меса. То јесу маркети, специјализоване радње, месаре, рибарнице. Упозоравамо, не купујте месо без декларације, без основне информације од које можемо да сазнамо одакле је, шта је, да ли је у року. Уколико посумњате да је можда небезбедно, на званичној страници Министарства пољоприпривреде постоје телефони и мејл. Контактираје, инспекција ће изаћи да провери примедбу. Грађани могу у сваком моменту да се обрате“, рекла је Љиљана Ивањац.
Извор: https://mondo.rs/Magazin/Zdravlje/a2030680/da-li-u-srpskom-mesu-ima-slinavke-i-sapa-i-kako-izabrati-dobro-meso.html