Колико могу да зараде сезонци у пољопривреди?

Аутор: draganadpetrovic
144 посета

Последњих неколико година потражња за сезонцима у пољопривреди је све већа, као и дневнице за ову врсту радника. Већ крајем зиме почињу први радови у воћњацима и виноградима. Орезивање воћа је у пуном јеку, а како стручних лица који се баве овим послом има врло мало а потреба је велика, ово је треутно најтраженији и најплаћенији посао. Тренутно се нуди 500 динара по сату за орезивање воћа односно дневница је 4.000 динара што је готово двоструко више у односу на уобичајену дневницу за друге послове. Када се томе дода да је ово тежак физички рад јер треба провести сате и сате на мердевинама не чуди што је ово најплаћенији посао у пољопривреди у овом тренутку.

Илустрација: Тренутно је најтраженији и најплаћенији посао за орезивање воћа

Врло брзо указаће се потреба и за другом врстом сезонских радника. Власници газдинстава муку муче да обезбеде квалитетну радну снагу па не чуди што на пословима берача све више странаца. Није необично видети у малињацима сезонце из Индије, Пакистана и других далеких земаља који долазе у Србији да зараде.

Још увек није позната дневница за сезонце у овој години, али судећи по прошлогодишњим ценама биће између 20 до 50 евра.

– Та цена варира зависно од тога да ли сезонац добија оброк и превоз. Ако му је то двоје обезбеђено онда је дневница нижа, а ако није онда је виша – рекао је Милош Турински, ПР менаџер Инфостуда.

Осим резидбе сезонци се у овом тренутку ангажују и за друге послове у воћњацима.
– За обичне физичке послове у воћњацима сатница је 300 до 350 динара – каже Маријан Давчик из Воћарске задруге Воћко.

Сличне сатнице сезонски радници могу зарадити и на радовима у пољопривреди.

– Припрема земљишта за сетву је завршена, али је почела прехрана пшенице и уљане репице преко листа. Почела је и сетва шећерне репе, а крајем месеца би требало да почне сетва сунцокрета и кукуруза, као и бацање вештачког ђубрива на кукуруз и сунцокрет. Сатница на овим пословима је 500 или 600 динара – каже Мирослав Матковић, председник Удружења пољопривердника Суботице.

Илустрација: Дневнице берача биће између 20 и 50 евра

Ево колико по тренутним ценама могу да зараде сезонци у пољопривреди:

  • Брање сезонског воћа – 20 до 50 евра дневно
  • Резидба воћа – 500 динара по сату
  • Физички послови у воћњацима – 300 до 350 динара по сату
  • Сезонски послови у ратарству – 500 до 600 динара по сату

Ове цене нису коначне, јер кад за месец до два крене берба јагода све ће бити јасније. Уколико буде фалило радница није искључено да дневница буде и виша. Ако немате пара или вам се не исплати да ангажујете бераче, не преостаје вам ништа друго него да вам током бербе помогну чланови породице. фамилија, пријатељи и комшије, јер дозрело воће као су јагоде или малине не могу да чекају, па је неопходно обрати их у оптималном року.

Извор: Курир/ Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар