Исхрана оваца и коза током зиме – на ово обратите пажњу

Аутор: draganadpetrovic
129 посета

Успех у презимљавању оваца и коза зависи од највише од квалитета припремљене хране и њеног правилног коришћења. У току зимског периода важно је сачувати постојећи број грла у стаду и не смањити њихову ухрањеност – кондицију, при рационалном трошењу хране.Овце и козе при доброј исхрани лако подносе хладноћу па и већи мраз, али су веома осетљиве на влагу у објекту, како у ваздуху, тако и у простирци. Како би објекти фарме били угодни за зимски боравак овце или козе, неопходно је да током летњих месеци извршимо припрему која се састоји у следећем:

  • поправци крова, зидова, подова
  • проверите и поправите прозоре и врата
  • поправите дотрајалу опрему попут преграда, јасала, појилица…

После тога треба извршити изђубравање и детаљно чишћење, а на крају обавити дезинфекцију свих зидова, подова и опреме. Под објекта се обилно заштите сланом у количини од 5 кг по метру квадратном, преко које се касније таложењем фецеса ствара дебео слој који добро упија мокраћу, те у објекту нема влаге. Пре узимљавања оваца и коза потребно је обезбедити довољне количин као је свих хранива, за све категорије и фазе производње, уз узимајући у обрачун дужину стајског периода.

Илустрација: Квалитетна храна је главни успех за успешно презимљавање

Прелаз са пашњачког на стајски период исхране. Превођење оваца и коза са пашњачког на стајски начин исхране мора бити постепен из простог разлога, што је организам животиња у пашном периоду навикнут на свежу биљну храну. У новим стајским условима нова храна је сува и има другачију физичку форму, па животињи потребан период прилагођавања од 7 – 10 дана. Припрема се састоји у томе, да животиње током првих неколико дана ујутру добијају мало сена па се тек онда изводе на пашњак. Пред крај периода прилагођавања, задњих пар дана сено се даје и после паше, повећањем количина из дана у дан, да би након десетак дана ово храниво дошло као главно јело у оброку, чиме се са пашом престаје.

Организација храњења

У самој организацији исхране оваца и коза од великог значаја је: Редослед давања појединих хранива, bрој храњења. vреме храњења,

Редослед храњења

Овцама и козама је потребно прво давати она хранива која се брзо и у потпуности поједу, а то су концетрована и сточна хранива, па тек онда кабаста хранива ( сено ). Храну треба давати у континуитету и без застоја како би козе имале довољно времена за одмор и преживање. Силажу и хранива са специфичним мирисима треба давати после муже.

Илустрација: Време храњења треба одабрати према редоследу и броју храњења

Број храњења

Током зимског периода, кабаста хранива се дају 2 – 3 пута дневно, а концетрат 2 пута дневно ( осим код коза се већом млечношћу када се даје 3 пута дневно ).

Време храњења

Време храњења треба одабрати према редоследу и броју храњења и треба га се редовно придрђавати. У току зимског периода исхрана обично почиње између 6 и 7 часова ујутру, када животиње добијају прву количину дневног оброка, док задње храњење пада од 18 – 19 часова.

Извор: ПССС

Srodni tekstovi