Зашто је важна анализа земљишта пред јесењу сетву и ђубрење

Аутор: draganadpetrovic
724 посета

Након жетве и уклањања жетвених остатака са парцела, следећи корак који се преузима тиче се припреме земљишта за јесењу сетву озимих усева. Основно што би свакако требало урадити је анализа земљишта уколико је нисте обавили у неком ранијем периоду.

Анализа земљишта је заправо показатељ здравственог стања земљишта јер се на такав начин може врло лако дефинисати састав микро и макроелемената који су од неопходног значаја за правилан и успешан раст биљака што указује како да се у наредне четири године примењују минерална ђубрива. Анализа земљишта доприноси значајним уштедама јер ћете на основу добијених резултата кориговати бацање ђубрења и користићете само она минерална ђубрива како би надокнадили недостатке.

Путем ових анализа, сваки произвођач упознаје своју парцелу и контролисано врши исхрану гајених биљака, што се наравно вишеструко враћа кроз веће приносе. Не треба заборавити да се контролисаном и избалансираном минералном исхраном смањује загађење животне средине. Оно што је важно истаћи јесте да треба поклонити пажњу правилном одабиру врсте и дозе минералног хранива по јединици површине. Добро избалансирана минерална исхрана основни је предуслов добрих приноса.Након добијања тих резултата креће се у обраду односно тзв јесење орање земљишта а ту опет постоји неколико типова обраде.

Илустрација: У случају суве јесени боље је сачекати кишу, правилно припремити парцеле и сејати него да по сваку цену припрему вршити тањирачама / ФОТО: Pixabay

Редукована обрада земљишта путем тањирача за ту намену. Захваљујући употреби тањирача, произвођачи скраћују време обраде, али заборављају да тањираче које се све чешће виђају на нашим пољима не спадају у категорију тешких оруђа. Код редуковане припреме се не добија правилно успостављен водно-ваздушни режим и биљке у екстремним условима као што су суша или превелика влажност, немају могућност да се сопственим снагама носе са тим недаћама.

Плитко орање је и најбоље као основна обрада земљишта за сетву озимих стрнина. После плугова, дан или два након што се површински слој земље стабилизује, треба употребити сетвоспремаче или дрљаче са роторима да би се финиширао сетвени слој. Сетвени слој треба припремити на дубини од 8-10 цм, не дубље.

У случају суве јесени, боље је сачекати кишу, правилно припремити парцеле и сејати него да по сваку цену припрему вршите тањирачама.

Избор је на вама па ћете се у оквиру својих могућности ( величине парцела, расположивости механизације ) и уопште афинитета, одлучити за ону меру која је најбоља за вас а све у циљу постизања одличних приноса и квалитетне припреме за сетву.

Конзервацијска обрада, подразумева примену савремених машина за ту намену. Те машине су мултифункцијског система, што значи да имају радне органе за подривање, тањирање и пакер-ваљке. Систем конзервацијске обраде земљишта је важан јер може да сачува влагу за ницање, која у време сетве може бити дефицитарна. Ове машине су примењиве само на великим парцелама зато што њихове проходе на парцели треба укрстити, што на малим површинама није могуће.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/09/10/nemojte-da-bacate-dubrivo-na-slepo-analiza-zemljista-je-osnov-za-jesenju-obradu-i-dubrenje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар