Зацрвенеле се прве трешње и баш су пораниле ове године

Аутор: draganadpetrovic
65 посета

Високе температуре у марту и априлу условиле су рану вегатаицију биљака, а у местима где није било јаког пролећног мраза већ су видни и први плодови на воћкама. Тако су прве мајске трешње које како им и сам назив каже, сазревају у мају, ове године пораниле петнаестак дана па су зреле већ половином априла.Први сочни плодови сазрели су баш у центру Тополе недалеко од стамбених зграда у улици Принца Томислава Карађорђевића.

Ако сте мислили да воћке рађају само у селу, ево једне ране мајске трешње која сваке године прва зарумени и обрадује највише децу али и станаре свих зграда у овој улици у центру Тополе. Генерације су одрастале испод њене крошње уз прве и сочне плодове, тако да смо сви емотивно везани за ово стабло“, каже једна станарка која живи у близини.

Иначе, трешња је самоникло дрво, које је током векова дало много различитих врста истог воћа. Данас имамо много различитих сорти трешања, дивљих и питомих, раних и касних, а вишња је такође постала од трешње. Данас се, осим лековитости плода, зна и за лековита својства петељки трешања, од којих се праве чајеви, али и о деловању смоле са трешњиног дрвета на разна обољења бубрега и бешике.

Трешњино дрво је и једно од најпопуларнијих столарских материјала. Због црвенкасте ноте и чврстоће, намештај од трешњиног дрвета је изузетно дуготрајан и ентеријеру даје софистицирану ноту.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/rodile-prve-tresnje-i-to-ne-u-maju-kad-im-je-vreme-vec-u-aprilu-zacrvenele-se-grane/n435bkj

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар