Због необично високих температура, уместо да крену у фазу мировања, неке воћне врсте поново су процветале током јесени, а Милорад Јоцковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац саветује воћарима да орежу биљке током зимске резидбе, али и да обаве редовно јесење ђубрење са што мање азота, како не би дошло до смањених приноса наредне године.
– Последњих година, због климатских промена, дешава се појава цветања воћа у ово доба године, а разлог су топла јесен и нарочито високе температуре у току лета без падавина – каже Јоцковић.
Због тога је, како наводи, доста биљака остало без листа, што значи да је у неком моменту дошло до дефолијације.
С друге стране, како објашњава, због високих температура, биљка престаје са физиолошким активностима, тако да је топла и влажна јесен условила да дође до ретро вегетације, односно поновног цветања.
То је, како наводи Јоцковић, изражено на коштичавим воћним врстама, али се дешава и на јабучастим.
Он саветује пољопривредницима да приликом јесење резидбе отклањају цветне гране, да се биљка не би додатно изнуривала, као и да се врши редовно јесење ђубрење ђубривима са што мање азота.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9478996/ako-vam-je-voce-procvetalo-evo-sta-vam-je-ciniti
ФОТО: Pixabay