Где треба улагати новац у сектору пољопривреде?

Аутор: draganadpetrovic
249 посета

Агроаналитичар Горан Ђаковић рекао је јуче да Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Белгрejд 2024 на неки начин пропагира Иницијативу Отворени Балкан окупљајући министре пољопривреде и излагаче из региона.

„Присутне су и земље из региона и Европске уније, најављени су и пословни састанци ‘један на један’, што је уз све дигиталне могућности комуникације ипак посебно значајно. Сусрет уживо је увек најбољи за договор и размену искустава”, рекао је Ђаковић. Он је објаснио да је Агро Белгрејд годину дана ‘старији’ од Иницијативе ОБ, и да се практично подударају. „Од почетка су на овом сајму, последњих пет година присутне Република Српска, Северна Македонија, Црна Гора Босна и Херцеговина и Албанија”, казао је Ђаковић.

Иако је можда нескромно рећи, додао је, Србија је водећа земља што се тиче пољопривреде, не само у региону већ и шире. „Не смемо заборавити да смо у светским листама међу првих три у пшеници, кукурузу и многим другим врстама. У воћарству смо у првих десет, у већини врста које се гаје у Европи”, нагласио је Ђаковић. Када је реч о тржишту у протеклој години и перспективи за ову, Ђаковић је указао на то да је у Европи од настанка сукоба у Украјини дошло до поремећаја у свим секторима пољопривреде.

Илустрација: Детаљ са јучерашњег Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства Агро Белгрejд 2024.

„Па и у сектору воћарства и повртарства, Украјина је направила на многим тржиштима пометњу. Протести пољопривредника широм Европе, у Чешкој, Румунији, Словачкој. У Берлину имамо протесте пољопривредника због укидања субвенција, све то заправо има везе са ценама на тржишту и ратом у Украјини који је довео великих поремећаја”, оценио је Ђаковић. Као пример је навео случај од пре неколико дана када је Француска изгубила велики тендер за продају пшенице Египту.

„Русија и Украјина су ушле са нижим ценама и практично преузеле Француској тржиште. И нама је то проблем, јер је цена пшенице на најмањем нивоу у последње три, четири године. На тржишту пшенице постоје велики вишкови, слаба је потражња, извоз је практично успорен, односно стао је у једном моменту”, објаснио је Ђаковић. Додао је и да је то све довело до тога да имамо веома ниске цене пшенице, па и кукуруза. „Самим тим није велика исплативост, односно у минусу су пољопривредници који су се бавили овим видом ратарства. Са друге стране имамо повећање субвенција по хектару”, рекао је Ђаковић.

Улагање у опрему и механизацију је најбоље за пољопривреду

 

Како је један део субвенције за ратарску производњу директно давање од 18.000 динара по хектару, а други део кроз сертификовано семе, Ђаковић је указао на то да држава у овој години треба да води рачуна да се новац за субвенције `не изгуби` на рачунима компанија које се баве производњом семена.

„Држава мора да поведе рачуна да се не дозволи да се повећа цена семена неоправдано у овој години, када је најављено да ће пољопривредници који користе декларисано семе имати тај вид субвенција”, поручио је Ђаковић. Када је реч о воћарству, Ђаковић каже да је малина у Србији најзначајнија и да је ту уочен пад у извозу. „Значајан пад цене. Незадовољни су пољопривредници и хладњачари. Имали су практично екстремно високе цене од 500, 600 динара у 2022. години, а у 2023. је био пад цене, али је остала значајана количина робе коју треба извести, а која је плаћена 500 динара, а извози су 250 динара.

Илустрација: На Сајму је представљена и модерна механизација

„То је велики губитак ту су и трошкови складиштења и радне снаге”, рекао је Ђаковић. Истакао је да се нада да ће закон о уређењу тржишта који се најављује довести ствари у нормалу. На питање у који сектор пољопривреде би неко требао да уложи уколико жели да почне да се бави пољопривредом, Ђаковић је рекао да потребно гледати исплативост и дешавања у одређеном сектору у периоду од неколико месеци и година. „Ако данас гледате ситуацију, ја бих улагао у сточарство, зато што је оно у паду, а држава даје значајне субвенције. Неко ће рећи да су цене лоше, да, али не гледате цену било ког сточарског прозвода на дан, већ гледате у годину дана и претходних пет година”, рекао је Ђаковић.

Остатак интервјуа прочијате на нашем сајту Агробизнис магазин.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/595911/Agroanaliticar-Goran-Dakovic-Sajam-Agro-Belgrejd-propagira-Otvoreni-Balkan-sjajna-manifestacija#google_vignette

ФОТО: Тањуг/ Јадранка Илић

Srodni tekstovi

Оставите коментар