Воћари се уздају само у Бога

Аутор: draganadpetrovic
144 посета

Необично високе температуре за ово доба године, на улице су измамиле велики број шетача, али фебруарско и мартовско сунце измамило је и цветање воћа онда кад му време није. У српској престоници кајсије, селу Миоковци код Чачка, стабла су потпуно бела од цвета, а то је воћарима донело нове главобоље.

За пар дана кајсија ће бити у пуном цвату, ако тада дође до ниским температура и мраза онда од рода неће бити ништа. То се дешавало и ранијих година, стога стрепимо. Чак и да падне снег, не био проблем, али ако се темперутара спусти испод нуле онда ће шетете на кајсији бити огромне, рекао је за РИНУ Александар Сретеновић из Миоковаца.

Воћари против мраза покушавају да се боре на све начине, али ипак ништа није довољно добра заштита и како кажу род је у том случају само у Божијим рукама.

Илустрација: Због високих температура кајсија пожурила са цветањем/ ФОТО: Pixabay

Видећемо шта ће бити. Што је до нас, ми дајемо све од себе, остало је у божијим рукама. Куповао сам неки руски антифриз, плаћао сам га 300, 400 евра по хектару, ништа. Ложио сам гуме по целу ноћ, ложио сам бале, радио сам све то и схватио сам да се од Бога не отима. Како он одлучи тако је, ја дајем све што је до мене, закључио је воћар Дарко Топаловић.

Стручњаци из Институтута за воћарство у Чачку истичу да једино резидба може ублажити евентуалне последице ниских температура јер она успорава раст биљака.

Воћари не могу да ураде пуно тога у овом периоду. Још увек траје резидба, што је добро да се то изводи у овом периоду јер ће то за пар дана одложити и стопирати кретање вегетације код орезаних стабала. То је једна до мера које могу предузети. Ту су редовне мере као што је пролећна заштита, третирање на бази бакра и минералним уљима. То је нешто што се редовно спроводи и то треба спровести у овом тренутку. Ко је закаснио са ђубрењем може то сада да изврши, али то су све мере које су редовне мере и које не утичу на заштиту од мраза и ниских температура, рекао је др Дарко Јевремовић, директор чачанског Института за воћарство.

Илустрација: Процветала и џенерика 

За сада су у Чачку али и већем делу Србије цветала је само кајсија, ако изузмемо џенарику која није гајена воћна врста и то су пре свега ране сорте које се налазе у фази пуног цветања и како температурни услови сада стоје нема никаквих проблема од оштећења јер су температуре током дана али чак и током ноћи изнад нуле. Међутим, уколико у наредних неколико дана буде температура испод нуле, минус један, два, може доћи до оштећења отворених цветова и то може нанети велику штету.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/sve-je-u-bozijim-rukama-za-par-dana-kajsija-u-miokovcima-ce-biti-u-punom

Srodni tekstovi

Оставите коментар