Ивана (29), рођена Београђанка, напустила је градски живот и пронашла срећу на селу са супругом Зораном и троје деце. На 50 хектара земље, води фарму са 10 музних крава и више од 100 оваца, од којих производи сир, качкаваљ и кајмак.
Због љубави је одлучила да напусти Београд, сада је супруга и мајка три девојчице, а њен пут био је пун изазова, неочекиваних ситуација и прекретница.
Када је дошла на село, највише јој је недостајала породица, али и град. Ипак, сада каже да се не би вратила у Београд.
– Смета ми већ гужва и сметају ми генерално људи. Навикла сам сад овде на неку моју мирну луку, на не знам, на опуштање, на све – рекла је она за Јутјуб канал „Повратак на село“.
Описала је и како изгледа њен дан на селу.
– Почиње активно око 7 сати. Значи, тада идем, узмем краве, па се вратим у кућу, спремам деци доручак, онда завршавам око млека, шта има, ако супруг није ту, онда чистим шталу, дајемо деда и ја силажу, пуштамо телад која има, завршавам с мужењем, ту је ручак, ту је посла код деце. Мислим, посла увек има. Поготово кад је летња доба, то онда идеш вучеш бале, па одбацујеш, па спремаш ручак за мајсторе, за раднике. А завршава се како кад, лети зна и у 12. У ноћ да идемо да намирујемо стоку.
Илустрација: Све што направи Ивана одмах и распрода
Од животиња, прича Ивана, имају краве, овце, свиње и кокошке. Краве музе, а од млека прави сир који продаје. Прича да све одмах прода, а овим послом је почела да се бави скоро, од новембра.
– Овде има доста младих у нашем селу, али неће, неће да раде. Дневница је око 5.000, имате и кафу, домаћи кључак, вечера, нешто слатко, увек има пауза, увек има, није сад, дођем и радим, оно, док не цркнем – прича Ивана.
Каже и да доста људи у њеном крају купи имање, направи викендицу па дође с времена на време.
– Иде и до хиљада евра по ару. Од наше куће до центра Дивчибара 12 километара. Како сам старија и старија, схватам да мир који сад тренутно имам, не може да се замени градом, никако. Јесу мени родитељи тамо и сестре и ја волим да одем тамо, али не дуже од дана. Некако сам навикла овде сад. Мој мир, моје обавезе, организација сама са троје деце и онда ми некако све то буде, како ти кажем, буде ми лагано.
Од производа има стари сир, млади сир, кајмак, тврди качкаваљ, димљен и недимљен, маслац, кисело млеко, моцарелу, сир у маслиновом уљу… План за будућност је и проширење капацитета, штала коју сада имају има 17 места.
Илустрација: Иванин кајмак је врхунског квалитета
Порука младима
– Живот на селу је баш лепо. Уме да буде лепо. Колико радиш то имаш, имаш за себе, радиш за себе и просто некако сам, сам си свој газда. Ето, сам си свој газда – каже она и додаје да је стреснији посао у Београду.
– Радила сам ја у Београду, у маркету, па сам радила у једном ресторану и не бих се вратила тамо да радим, ни за какав новац. Значи, ни за какав. Више ми се свиђа овде.
Поделила и рецепт
– Оно што је најлакше, јесте то тврди пуномасни качкаваљ. 8 литара млека, једна кашика соли и једна кесица лимунтуса. И то је све. Млеко проври, дода се со, дода се лимунтус, кува се можда једно, два, три минута, цеди се кроз грудњачу, притисне се и то је то. Имате супер сир за 10 минута рада. Добије се око килограм.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9573889/beogradjanka-ivana-zbog-ljubavi-napustila-grad-i-pokrenula-biznis-na-selu
ФОТО: Printscreen Youtube/Повратак на село