Без ораха нема колача а цена папрена

Аутор: draganadpetrovic
388 посета

Сезона слава је увелико у току, а од цена појединих намирница, неопходних за припрему славске трпезе, домаћицама скаче притисак. Све оне које саме припремају славско жито и ситне колаче шокирале су се ових дана од износа који треба издвојити за килограм ораха. Наиме, ово коштуњаво воце достиже невероватну цену од чак 2.000 динара!

Београђанка Јелица С.је почела да припрема славу, а пошто су јој ораси неопходни потражила их је најпре на пијаци, где их обично и набавља:

– Запрепастила сам се када су ми тражили 1.600 динара за кило, помислила сам много је и отишла до једног познатог трговинског ланца. Тамо су били за 200 динара јефтинији, али друга класа и помало ужегли. Шта ћу, вратила сам се на пијацу и пазарила.

Илустрација: Цена ораха се удвостручила на пијацама и у продавницама

Пре само месец дана килограм ораха могао је да се купи за око 1.000 динара, али сада се готово нигде не могу наћи испод 1.400.

– Немамо орахе већ неко време. Не знам шта се дешава на тржишту. Последња цена по којој смо их продавали била је 1.900 – каже продавачица у једној продавници здраве хране.

Ситуација ни на пијацама није много боља. Трговци се жале да не могу да их набаве, а они који имају прошлогодишње залихе продају их по 1.500 за килограм:

– Још мало ми је остало, кад то продам не знам шта ћу. Потражња је велика, а понуда никаква. Имам и за 1.300, али нису баш најбољи – прича Никола продавац са једне београдске пијаце.

На тезгама широм Србије последњих дана понуда овог коштуњавог воћа је јако лоша, а нема ни откупљивача. Упућени тврде, разлог томе је слаб овогодишњи род, што може до Нове године условити још веће цене. Већ сада се на велико из прве руке пазаре за 1.000 динара по килограму, па док дођу до домаћица цена им се удупла.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4289484/cena-oraha-dostigla-2-000-dinara

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар