Ако вам требају паре, правац у малињаке на бербу

Аутор: draganadpetrovic
103 посета

Берба малине у западњој Србији почиње за нешто мање од месеца дана. И док се цена малине још увек нагађа, дневнице сезонских радника већ су познате. Априлски мраз преполовио је овогодишњи род у западној Србији, а оно што је остало обраће сезонски радници за дневницу која неће бити мања од четири хиљаде динара.
Малинар Радојко Бујошевић из Трешњевице код Ариља каже за Euronews Србија да ће ангажовати 40-45 радника за дневницу од 5.000 до 6.000 динара.

„Толико ће бити сигурно, зависи да ли је стан мој или путују кући“, додаје он.

Просечан берач дневно може да убере 50 килограма малине, али до таквих је данас тешко доћи.
Малинар Момчило Бујошевић рекао је за Euronews Србија да је добар радник злата вредан.

„Није мало да се плати ни 5.000-6.000 динара, али и нема их. Не би ме чудило онда да почну да доводе Кинезе, да почну и они да раде, пошто су они мало бројнији него ми“, наводи Бујошевић.
Припаднице лепшег пола које беру малине обарају рекорде и то до 80 килограма убраних плодова.

„За мушкарца је тешко да стоји у месту 10-12 сати, а женама то иде лакше. Много бољи су берачи жене, по мени и лепше раде и све“, рекао за Euronews Србија малинар Милан Бујошевић.

Илустрација: Жене су бољи берачи малина од мушкараца

Колика ће цена малине бити ове године?
Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић каже за Еуронењс Србија да сви знају колике ће бити дневнице берача, а нису познате цене малине.
„Прво да видимо да ли ће имати шта да се бере и која ће бити цена малине. У овом моменту видели сте да имамо од 50 до 70 одсто мање малине на тржишту целе Србије, не само у Ивањици. И то је највећи проблем“, рекао је Радовић.

Он сматра да су прошле године „опљачкани“ пољопривредни произвођачи са ценом од 200 динара.

„Нешто реално у овој 2024. години је 400 динара аконтна цена малине са тенденцијом раста ка горе. Шта то говори тенденција раста ка горе? Ви као купац дођете и купујете, немате малину и морате да платите још више. Значи, неће бити малине у Србији, то је проблем“, рекао је Радовић.

Пре две године цена малине се кретала од 500 до 600 динара, а Радовић сматра да је та цена била реална, наводећи да је тада малине било.

„Да сам рекао сада 600 динара, рекли бисте да је Добривоје луд“, каже он.

Тврди да је реална аконтна цена малине ове године 400 динара са тенденцијом раста нагоре.

„Можда буде и 2.000 динара ове године, зависи од понуде и потражње“, рекао је Радовић.

Завршен састанак са малинарима ево шта је договорено

 

Он каже да се мора решити проблем са хладњачарима и да очекује да ће нови министар пољопривреде сагледати ситуацију и разумети истину са терена.
„И њега позивамо, као ви што сте дошли јутрос овде у шест сати у Ивањицу по овој магли, да дође да види како је у плантажи и каква је то малина“, рекао је Радовић.

На састанку са министром, који је најавио да се отвара ново тржиште за црвено злато из Србије, а то је Кина, разговараће се и о томе колико се заправо у Србији производи малине.

„То је претходна министарска почела да решава. У бази података води се под малином 24.000 хектара. Истинити подаци су 14.000 хектара. Истинита производња 2023. године је била од 50.000 до 54.000 тона. Нажалост, ове године, на нашу несрећу и на несрећу свих, то ће бити производња од 25.000 до 30.000 тона плафон. Ми желимо да министар да нама он истину каже, да преко својих институција и државе дође до одређене институције да се види колико смо извезли, колико смо увезли, колико је продато, по којој цени. А не да извози ћерка фирма, овде се плати 200 динара, а извози се тамо по 400“, каже Радовић.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/124503/berba-maline-pocinje-za-manje-od-mesec-dana-ima-li-sezonskih-radnika-i-kolike-su-dnevnice/vest?utm_campaign=push-date-2024-05-27-news-124503&utm_medium=web&utm_source=pushfirebase

Srodni tekstovi

Оставите коментар