Japan Tobacco International улаже 51 милиона долара у производњу у Сенти

Аутор: Gdjakovic
448 посета

Ана Брнабић и Такахиро Кумамото пустили у рад нову производну линију у фабрици
Сента, 12. децембар 2022. – Japan Tobacco International (JTI SRBIJA), покренула је ове године нови инвестициони циклус у вредности од 51 милион долара, који ће трајати до 2026. Започета улагања обухватају нову производну линију, развојни центар и два магацина. Производни погон су данас свечано пустили у рад Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије и Takahiro Kumamoto, потпредседник компаније JTI. Нова производна линија удвостручиће капацитете компаније, чиме ће се знатно увећати извозни потенцијал фабрике у Сенти. Тиме ће JTI допринети већој вредности извоза од увоза у овој грани индустрије, односно позитивном спољнотрговинском билансу Србије.

Део инвестиционог циклуса биће намењен изградњи Развојног центра, где ће се у наредне две године развијати јединствене модуларне и флексибилне машине за прављење и за паковања цигарета. У плану је да компанија ову модерну технологију развија заједно са својим добављачима. Додатно, до краја године, најкасније у јануару 2023, завршава се изградња савременог складишта цигарета површине 1.200м2, те савременог магацина за дуван који се простире на 1.000 м2. Због повећања производних капацитета и обимног посла, JTI планира и отварање нових радних места у наредним годинама.


Церемонији су присуствовали Такахико Кацумата, Амбасадор Јапана у Србији, Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине, Игор Мировић, председник Покрајинске Владе Војводине, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Рудолф Цегледи, председник општине Сента.
Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије је нагласила да се JTI, као један од највец́их јапанских инвеститора у Србији, налази међу пет највец́их пореских обвезника и да је од самог доласка ова компанија уплатила око 3 милијарде евра у буџет Републике Србије.


Истичући да је ово година када Јапан и Србија славе 140 година пријатељства, Takahiro Kumamoto, потпредседник компаније JTI је изјавио: „Развој наше компаније у Србији не би био могућ без нашег истинског партнерства са председником, председницом Владе и целом Владом. Остајемо посвећени промовисању Србије као повољне дестинације за инвеститоре. JTI је једина инострана компанија која откупљује домаћи дуван, највећи је произвођач дувана и највећи послодавац у дуванској индустрији са укупно око 3.000 запослених, пољопривредника, чланова њихових породица и сезонских радника“.

Srodni tekstovi

Оставите коментар