BBC News до детаља о протестима пољопривредника

Аутор: Gdjakovic
266 посета

Србија и пољопривреда: Прво гориво без акциза, па преговори, кажу паори о предлогу владе
Настављена блокада путева у Војводини и новосадске рафинерије. Власт их оптужује да је протест политички мотивисан, што они одлучно негирају.

 

Протест пољопривредника у Србији ушао је у седми дан, а поводом предлога владе поручују да су спремни за преговоре, али под условом да им се омогући да добију гориво без акциза и Пореза на додату вредност.

Дизела без акциза мора да буде на свим пумпама, а после тога прихватамо преговоре, рекао је пољопривредник Војислав Малбашки за Н1.

Више удружења пољопривредника од понедељка, 13. новембра блокирају поједине саобраћајнице у Србији, махом у Војводини.

Они су незадовољни јер, кажу, влада није потпуно испунила претходни договор из маја, а највиши представници власти их критикују, тврдећи да су добили све и да је реч о политички мотивисаном протесту пред изборе.

После међусобних позива на преговоре – којих до сада није било – пољопривредници су од петка, 17. новембра радикализовали протест.

Продужили су и блокаде на појединим саобраћајницама, махом у Војводини, а и даље тракторима и другим машинама не дају прилаз новосадској рафинерији.

За понедељак су најавили да ће послати захтеве Министарству пољипривреде, а ако не буду прихваћени блокираће инсититуције и све граничне прелазе преко којих се увозе пшеница и млеко, пренео је Фонет њихово саопштење.

Предлажу и да се у понедељак састану са представницима владе у Кисачу, селу надомак Новог Сада, а цело њихово саопштење прочитајте овде. Из Удружења пољопривредних произвођача Суботице кажу да је њихова борба „људска, грађанска и сељачка, без ‘вође’, без представника и без икакве политичке конотације“, наводе у саопштењу у које је ББЦ имао увид.

У саопштењу, пољопривредници су навели да „нису доведени на руб егзистенције већ да сада већ падају са литице“.

Шта траже пољопривредници?

Субвенције по хектару од 300 евра, „плави дизел“ без акцизе за 100 литара по хектару, односно да дизел на свим пумпама буде без акцизе плус ПДВ од 1. јануара.

Траже и уређење тржишта промета и робне берзе што су, како су истакли, договорили још у мају.

Министарству пољопривреде су доставили и листу захтева за 2024. годину, која укључује субвенције и подстицаје.

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, међутим, каже да је испуњено све што је договорено.

„Врата и министарства, и владе, и председништва су за њих широм отворена, али пољопривредници неће да разговарају“, рекла је Танасковић.

Пољопривредници су још у понедељак одбили позив министарства на преговоре, поручујући да немају о чему да преговарају јер је све већ потписано.

Ипак, они су у четвртак, 16. новембра позвали представнике владе на преговоре у село Кисач надомак Новог Сада и запретили радикализацијом протеста.

„Ми немамо шта да преговарамо што се тиче захтева од маја. Можемо да преговарамо само о захтевима за следећу годину“, рекао је првог дана протеста Марко Габрић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице у телефонском разговору за ББЦ на српском. Пољопривредници понављају да иако претходно договорено, у међувремену „није уређено тржиште“, а нису испуњени ни договори у вези са плавим дизелом и одводњавањем. Гаврић је додао да паори „немају више излаза“. „Људи који су генерацијама производили и стицали сада су дошли у ситуацију да раде годину дана, остану дужни и онда морају да продају стечено“, наводи Габрић.

Председник Србије каже да је протест паора политички мотивисан

„Са већином људи се решење увек пронађе, стварно ми је одвратно да гледам пред сваке изборе, буквално пред сваке, да сви мисле да вас уцене и да вам траже шта хоће“, рекао је он.редседник Србије

Додаје да држава помаже пољопривредницима, али је поједине назвао „преварантима“.

„Када донесу рачун да су платили ‘плави дизел’, то (држава) плати, а они се боре да дођу на пумпу да не плате, па то је да срушите систем или да не тражимо новац од оних који су лагали да су гајили пшеницу и репу, а тамо је била шума“, рекао је Вучић.

Наставио је: „Држава са сателитских снимака види где је била шума, а новац хоће да даје стварним пољопривредницима и сељацима, а не преварантима“.

„Када погледате бројеве, када сагледате чињенице да видите колико је новца уложено, а да ли је довољно, па није, живот пољопривредника није лак“, рекао је председник Србије.

Када је почео протест и шта је блокирано?

Од понедељка, 13. новембра ратари блокирају низ друмова и локалних путева у Војводини, а распоредили су и тракторе и друга возила пред улазом у новосадску рафинерију.

Представник једног удружења Милета Сланкаменац каже за новосадски Радио 021 да је то урађено симболично – због 50 динара наметнуте акцизе.

Поводом захтева пољопривредника који се односе на плави дизел, министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да се паорима новац враћа.

Сетва пшенице уз минимално ђубрење и семе „са тавана“

„Пољопривредници добијају фискални рачун који само сликају, и пошаљу, и одмах добију новац – 50 динара.

„Сви пољопривредници који имају пољопривредне картице ће на НИС-овим пумпама плаћати дизел 179 динара по литри, а онда ће добити повраћај од 50 динара, на основу акцизе о којој причамо“, рекла је министарка за РТС.

Пољопривредници из удружења Сложни Пидиканци из Баваништа блокирали су 13. новембра стари пут из тог села ка Панчеву, захтевајући од Владе Србије потпуно испуњење свих потписаних захтева Новосадски портал 021 преноси да у протесту учествују „Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије“, „Наше млеко“, „Удружење пољопривредних произвођача Суботице“, „Спас и опстанак сточара Западне Србије“, „Савез удружења пољопривредника Баната“, „Произвођачи млека Шумадије и Поморавља“ и „Удружење пољопривредника Арадац.“

Протесте је подржало више опозиционих партија, као и Удружени синдикат Слога. Протест пољопривредника подржала је и прослављена глумица Светлана Бојковић која је их посетила првог дана блокаде у месту Чента. „Пољопривредници протестују зато што им је догорело“, рекла је она за Телевизију Н1. Светлана Бојковић је политички активна дуги низ година и често учествује у разним протестима. Тако је позната и њена реакција током еколошког протеста у бари Рева надомак Београда – подсетите се тога у овом видеу.

Шта траже пољопривредници за 2024?

Субвенције по хектару за биљну производњу – 35.000 динара, најкасније до 31. марта текуће године;
Премија за млеко 19 динара по литри;
Субвенционисани кредити у току целе 2024. године са каматом од један одсто којим се могу и рефинансирати постојећи кредити;
Брисање пољопривредника из кредитног бироа;
Подстицаји за приплодне млечне краве – 40.000 динара по грлу;
Једнократна стимулација за одгој јуница на преласку у категорију приплодне краве – 100.000 динара;
Укидање ограничења од 19 грла говеда за конкурс набавке опреме за сточарску производњу;
Стимулација за одгој това јунади домаћих раса (не из увоза) – 25.000 динара по грлу;
Решавање проблематике дугова и налажење решења за измену Закона ПИО за пољопривредника.
Марко Габрић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице за ББЦ

И у нНемачкој су пољопривредници смањили количину ђубрива, преносе медији

Претходни протест
Пољопривредници су претходно протестовали у мају када су такође блокирали путеве широм Србије. Протести су окончани после вишедневних преговора са владом. Пољопривредници из Баваништа тракторима су блокирали стари пут који води ка Панчеву у мају 2023.
Они су тада тражили повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цена млека буде од 78 динара по литру плус приход на додатну вредност (ПДВ).

Тражено је и да се на дизел гориво не обрачунавају акциза и порез на додатну вредност (ПДВ), да се уведе прелевман (заштитна такса) на млечне производе који се увозе из Европске уније и држава потписница споразума ЦЕФТА (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Црна Гора и Србија).

Тражено је и да се тренутна субвенција по крави од 30.000 динара увећа за 10.000 динара.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић тада је рекла да је „испуњено апсолутно све са списка захтева пољопривредника, осим давања од 300 евра по хектару“, за који је навела да законски није изводљив.

Она је у среду, 15. новембра, рекла и да ће субвенције за 2024. годину бити 100 милијарди динара, позивајући удружења пољопривредника да изнесу предлоге о расподели новца.

(BBC News, 11.19.2023)

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар