800 динара за прве јагоде

Аутор: draganadpetrovic
368 посета

Јагоде из Грчке се већ две недеље продају у Србији, а цена им је папрена. Прошлог четвртак су на зеленим пијацама широм наше земље коштале углавном од 500 до 800 динара. Занимљиво је да је цена најјефтинијих црвених плодова код велепродаваца на кванташу била виша и за њих је требало издвојити око 600 динара, док су најскупље биле око 700 динара.Ускоро би требало да почне увоз овог воћа и из Турске, па се може очекивати да ће бити нешто јефтиније. Како сада ствари стоје, цена јагода у малопродаји из домаће производње биће слична, кретаће се од 500 до 600 динара.

Пола килограма јагода у пластичној амбалажи, на зеленим пијацама продавало се углавном за 250 динара. Тако је килограм плода који продавац упакује коштао најмање, 500 динара. Потрошачи који воле сами да изаберу квалитетније, килограм црвеног воћа су плаћали знатно скупље, од 700 до 800 динара. Понуда није велика, али како кажу пијачни трговци, упркос високој цени, грађани пазаре јагоде.

Илустрација: Прве јагоде стигле из Грчке/ ФОТО: Pixabay

– Углавном их купују за децу. Изненадило ме је да се опредељују претежно за ове скупље, од 800 динара, јер могу сами да изаберу квалитетније плодове и кажу да су баш укусне – прича један од продаваца са пијаце у Београду.

Ипак, некима се не свиђају и кажу да су лепе само на око, а укус је некако „пластичан“. Ненад Маринковић, управник београдског кванташа „Велетржница“ истиче за „Новости“ да се цена код њих мења на дневном нивоу у зависности од понуде и тражње.

– Данас се продају од 630 до 670 динара за килограм, а јуче су биле 580 динара – каже Маринковић и додаје:
– Не долазе у великим количинама, јер су скупе. Ово су сада из Грчке, које стижу већ две недеље, а врло брзо ће кренути и из Турске, па би могло да се очекује да ће и цена бити нешто нижа.

Домаће, сочне, јагоде стижу за нешто мање од два месеца. У зависности од подручја, пластеничке ће бити за јело већ за неких 45 дана. То, међутим, све зависи од временских услова, јер су потребни топли дани и сунце, да јагода крене.

– Када је реч о цени пластеничке домаће јагоде, она увек има већу од увозне, јер је квалитетнија и свеже убрана – објашњава произвођач Слађан Ђурђевић, из једног газдинства у Смедереву.

– Цена на мало ће сигурно бити од 500 до 600 динара за килограм. На отвореном, ако време буде било добро, берба јагода почиње између 1. и 10. маја. Тада и цене почињу драстично да падају – додаје он.

Илустрација: Јагоде у продавницама су махом из пластеника/ ФОТО: Pixabay

Како објашњава Ђурђевић, пластеничка производња јагода је скупа и захтевна за рад. Због тога је, сматра, и цена оправдана, јер су трошкови изузетно високи. У Србији под јагодом има између 6,5 и седам хиљада хектара. Пластеничка јагода не заузима ни пет одсто ових површина. Ово воће највише се гаји у шабачком крају, на неких 1.200 хектара.

Такође, до сезонских радника није лако доћи. Ипак, према речима Ђурђевића, он има запослене на газдинству током целе године, па нема много проблема са бербом. Иначе, дневница за јагоде, када се беру, креће се од 3.000 до 3.500 динара.

Извор: https://www.agrotv.net/cena-prvih-jagoda-ide-i-do-800-dinara-za-kilogram/

Srodni tekstovi

Оставите коментар