4. Тестивал место где тесто дише и мирише

Аутор: draganadpetrovic
355 посета

Фестивал хлеба, теста и специјалитета од теста одржаће се 5. и 6. марта у београдском Дому омалдине. Уместо Дорћол плаца где се ранијих година одржавала ова манифестација, сада је због огромног интересовања посетилаца, али и излагача узет далеко већи простор. Али ново место за одржавање фестивала није једина новина када је у питанју 4. тестивал.

Поред хлеба, пецива и других слатких и сланих посластица од теста овог пута у програм су уврштени и здрави производи које на традиционалан начин припремају мали, локални произвођачи из Србије. Кроз богат садржајни програм фестивал промовише не само здраву, домаћу кухињу већ помаће људима да освесте шта једу, те да на својим трпезама имају што више производа без додатих адитива, вештачких боја и разних нетдравих материја.

Илустрација: Детаљ са једног од ранијих Тестивала/ ФОТО: Званична Facebook страница Тестивала

Тема 4. тестивала су салчићи и лиснато тесто, па ће на крају другог дана фестивала бити проглашени најбољи рецепт за салчиће већ заборавњену посластицу која се некада редовно налазила на менију српских домаћића. Карвин мајстор и професипнални кувар Дејан Илић одржаће радионицу на којој ће открити тајну припремања домаћих, традиционалних салчића у сараднји са Савезом удруженја за помоћ ментано недовољно развијених особама Србије (Савез МНРО).Више од 45 излагача на продајној изложби здраве, органске хране, понудиће своје производе по акцијским ценама. “Храна је најбољи лек!” – био је главни мото великог просветитеља и народног лекара Васе Пелагића. “Од добре хране зависи благостање и здравље народа. Само сит човек може да мисли правилно и да ради уредно и довољно.“ У то име, у партнерској организацији са Домом омладине Београда, настаје четврти по реду Тестивал, са изузетним програмом!Туристичка организација општине Ражањ ће представити богату етно-гастрономску понуду и савршено израђене домаће производе органске хране. Ражањ, као и до сада, презентује ражањско црепуљарство. Овај понос Ражња је почетком децембра 2019. уписан у листу Националног регистра за нематеријално културно наслеђе Србије.

Илустрација: тема претхофног фестивала биле су ванилице/Званична Facebook страница Тестивала

Сви Тестивали до сада имали су своје звезде, а на четврти по реду долазе чувени професионалци, произвођачи, и велики заљубљеници у добар залогај и добру капљицу. На бини Дома омладине Београда посетиоци ће моћи да виде и позната кулинарска ТВ лица а свакако и да много тога науче, уз бесплатну дегустацију разних делиција на крају сваке од радионица.И овај ТЕСТИВАЛ биће место на коме ће професионалци и научни радници разговарати о нематеријалном културном наслеђу Републике Србије. Чланице Савета Тестивал, проф. др. Слађана Шобајић, са Фармацеутског факултета у Београду и др. Биљана Ђорђевић, музејски саветник Народног музеја у Београду, са осталим саговорницима, на два дискусиона панела, представиће теме: Култура исхране у Србији кроз историју и Традиционалне посластице у Србији.

Илустрација: И овог пута специјални гост биће општина Ражањ/Званична Facebook страница Тестивала

Појединачна дневна улазница је 250 динара, док је улаз за децу у пратњи родитења бесплатан.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар