Откривамо колико заиста кошта осигурање воћњака!

Аутор: Gdjakovic
1,3K посета

Шеснаести по реду Сајам шљиве у Осечини, последњег викенда у августу, окупио је вредне домаћине, воћаре и пољопривреднике из Колубарског округа. На радионици, коју је на овој манифестацији огранизовало Удружење новинара за пољопривреду АГРОПРЕСС уз подршку Компаније „Дунав осигурање“пољопривредни произвођачи имали су прилике да сазнају нешто више о  осигурању пољопривредне производње и понуди „Дунав осигурања“.

Основни утисак када реализујемо радионице о осигурању у пољопривреди је да домаћини кажу да нису знали како остварити право на субвенције за осигурање или да се боје да ли ће процена штете бити „коректна“ шта год мислили под овим изразом. Међутим, како предавање одмиче и како се нижу питања долази се до закључка да они заправо нису знали колико се плаћа и какви су заправо ризици, а какве користи. Због тога смо замолили Татјану  Унковић, директорку Главне филијале у Ваљеву у компанији ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ да нам на примеру објасни колико кошта осигурање.

„Трошак пољопривредника за осигурање 10 тона шљиве на териотрији Колубарског округа износи само 8.640 динара, од чега само 5 % осигураник плаћа приликом закључивања полисе, а преостали износ након бербе.  Како добијамо овај износ? За осигурање 10 тона шљиве, по цени од 35 динара по килограму, за које је осигурана сума 350.000 динара и за које је уговорено учешће у штети од 10 %, премија износи 29.798 динара са порезом. Министарство пољопривреде враћа  70 % премије, и ви добијате износ свега 8640 динара. Да ли је вредно ризиковати целу сезону за ту суму треба сам произвођач да се запита“ закључује Татјана Унковић.

Пољопривредницима у Колубарском округу „Дунав“ исплатио  50 милиона динара

Главна филијала „Дунав осигурања“ у Ваљеву је ове године у области пољопривреде закључила 757 полиса осигурања у вредности од 20 милиона динара, док је у протеклих пет година укупан износ исплаћених штета износио чак 50 милиона динара. Тај податак довољно илуструје значај осигурања пољопривредне производње, истакла је директорка Унковић.

„Имам 80 ари под малином и 30 ари под купином, све што производим дајем откупним хладњачама. Чешће нам долази тај град и онда си приморан да то осигураш ако не осигураш нема од тебе ништа. Морам да се захвалим прво Компанији „Дунав“,  а потом нашој лепој држави Србији и Министарству пољопривреде које нам је омогућило субвенције и повраћај премије од 70 %“ каже Драгиша Марковић, воћар из села Гуњаци, у општини Осечина.

Зоран Марковић, воћар из села Сирдија истиче да 80% производње на свом имању је под засадима воћних култура: „Највише гајимо шљиве, потом малину, купину, имамо свега. У континуитету радим 15 година, од кад је отац умро ја сам власник газдинства и нисам био неосигуран ни једну годину. Осигурање је за мене  превентива“ без дилеме појашњава Марковић.

Поред воћара Сајам шљиве у осечини окупио је и носиоце пољопривредних газдинстава који узгајају животиње: „Главни производ на мом газдинству је млеко. Имам 50 женских грла говеда. Годишња производња млека је око 140 тона. Поред тога обрађујем 45 хектара моје и узимам додатно земљу под закуп. Сва грла стоке већ две сезоне, сада је трећа година, сам осигурао код Компаније „Дунав“.  Имао сам штете, које су благовремено исплаћене. Из свог искуства могу да закључим да осигурање није луксуз него потреба и то неприкосновена потреба“ децидан је Новак Митровић из села Белотић, у општини Осечина, чија се четворочлана породица бави пољопривредом.

Бранислав Недимовић

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић свечано је отворио овогодишњи Сајам шљиве у Осечини и том приликом је истакао да противградна заштита, наводњавање и осигурање чине заједно стуб сигурне пољопривредне производње:“Ми смо пре неколико година имали свега седам, осам хиљада осигураника од штета у пољопривреди, данас тај број прелази 27.000, значи више од три пута. Пре 10 година држава је за осигурање издвајала свега 120 милиона динара, данас је то преко милијарду двеста педесет милиона (1.250.000.000), десет пута више плаћамо за осигурање од штета у пољопривреди него раније. То значи да се број људи који осигуравају повећао и то је суштина“, рекао је Недимовић.

У општини Осечина регистровано је преко две хиљаде пољопривредних газдинстава, међутим и даље су у мањини осигурана домаћинства. Због тога су врло значајне радионице Компаније „Дунав осигурање“, на манифестацијама попут Сајма шљива, које пружају неопходне информације и едукацију пољопривредника, појаснио је Миодраг Станишић, координатор канцеларије за локални економски развој општине Осечина:“Овакве радионице помажу подизању свести код пољопривредних произвођача, да схвате значај осигурања и да је осигурање једини „лек“ против временских непогода са којима се суочавамо сваке године“.

Миодраг Станишић

Srodni tekstovi

Оставите коментар