Њиве сравњене са земљом, погледајте какве су штете имали у Сечњу и Куцури

Аутор: Gdjakovic
542 посета

СЕЧАЊ – Невреме које је у четвртак погодило Војводину и на пољима у делу средњег Баната причинило је велику штету. Страдали су кукуруз, сунцокрет, репа, соја, пшеница која је није пожњевена. Државна секретарка у Министарству пољопривреде Ивана Поповић разговарала је са пољопривредницима општине Сечањ о причињеној штети и помоћи од стране државе.

Марко Пилиповић из Сутјеске са братом обрађује око 250 хектара земље. Каже да је лед који је у четвртак овде падао у два наврата по 15 минута на његовим њивама нанео велику штету кукурузу, сунцокрету, репи, пшеници која им је остала на око 30 хектара.

„90 посто атара је уништено, штета је огромна, како ће се то надокнадити – не знам. Очекујемо од државе и локалне самоуправе да формирају комисије да процене штету. Најмање што држава може да утиче да отпише закуп државног земљишта. Не може држава да нам надокнади наш рад и улагање, али бар тај закуп“, каже Пилиповић.

И други пољопривредници из ове Средњобанатске општине претрпели су велику штету због невремена. Са њима је разговарала и државна секретарка у Министарству пољопривреде Ивана Поповић која каже да ће држава пронаћи начин да помогне и подсећа да је овде у претходне две године штету направила и суша. На првом месту је формирање комисије за процену штете на нивоу локалне самоуправе, која ће прикупљене податке са терена проследити министарству.

„Ми испред Владе Републике Србије због ситуације коју смо имали недавно са поплавама које су погодиле централну Србију, имамо оформљену радну групу, где су укључени сви наши министри и где ћемо онда практично промптно реаговати и на најбољи могући начин помоћи нашим пољопривредницима. Велика је штета на територији читаве наше земље. Знамо да апсолутно ни један буџет није рупа без дна, али оно што је важно јесте да смо ми заиста на терену са нашим пољопривредницима, да разговарамо и да тражимо најбољи могући начин да им помогнемо“, изјавила је Поповић

„Од понедељка ће бити формирана радна група,а моја идеја је да у њој буде представник сваког села и агроном. У сваком случају ми ћемо што се тиче нас направити да то буде све како треба. Између осталог и ја сам пољопривредник и доживео сам што и остали људи и свима је у интересу да што боље сагледамо ситуацију и колико је штете претрпљено“, каже Милан Грубор, заменик председника Општине Сечањ.

У општини Сечањ обрађује се око 35 хиљада хектара земље, лед је нанео штету на више хиљада хектара. Извор

Погледајте колико штете су имали произвођачи у Куцури, фото: Синиша Мали

Srodni tekstovi

Оставите коментар