Јовановић: Од 100.000 тона малине само један проценат заврши на домаћем тржишту

Аутор: Gdjakovic
668 посета

У Београду ће у петак и суботу бити одржан други фестивал јагодастог воћа, Белграде Беррy Фестивал а како су на данашњој конференцији за новинаре најавили организатори очекује се око 70 излагача као и учешће једне компаније из иностранства а реч је о произвођачу боровница из Хрватске.

Фестивал ће се одржати на два места, у просторијама Привредне коморе Србије (ПКС) и на платоу Геозавода.

Првог дана у просторијама ПКС посетиоци ће моћи да прате едукативне радионице на тему одрживе производње и тржишта уз учешће бројних експерата из области маркетинга, тржишта, иновација и производње јагодастог воћа.

Саветник председника ПКС Вељко Јовановић је најавио да ће бити представљен и нови билтен који ће бити посвећен јагодастом воћу, односно јагодама, малинама, купинама, боровницама и другим бобицама.

„Испоставило се да је трансфер знања неопходан за људе укључене у послове везане за ово воће а билтен ће садржавати информације о знањима и иновацијама и биће канал комуникације за све који су заинтересовани”, рекао је он.

Други дан фестивала биће посвећен дегустацији производа од јагоде, малине, купине, боровнице и других бобица као и наступима бенда Јована Маљоковића и Малине.

Представница Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, једне од организација која је подржала овај фестивал, Загорка Марковић је истакла да ГИЗ више од 10 година подржава развој и одржавање органске пољопривреде у Србији.

„Бобичасто и јагодасто воће, односно малина, купина, боровница и јагода се извозе у Немачку у смрзнутом облику и налазе се готово у сваком воћном јогурту који конзумирају немачки потрошачи. Према статистичким подацима из 2021. године 31,8 одсто укупне вредности извоза смрзнутог органског јагодастог воћа из Србије извезено је баш у Немачку и вредело је 18,25 милиона евра”, рекла је она.

Говорећи о тржишту овог воћа у Србији, Вељко Јовановић из ПКС је навео да се 90 одсто извози, да предњачи малина па од 100.000 тона малине само један проценат заврши на домаћем тржишту.

Према његовим речима највећи део малине заврши на европском тржишту, а највећи изазов везан за њу протеклих година није била цена већ како одржати производњу и подићи квалитет и принос, преноси Тањуг.

Бобан Гајић из Дунав осигурања је истакао да је осигурање ових култура веома важно јер су оне изложене великим ризицима од елементарних непогода као што су поплаве, град и слично.

Навео је да је у Србији осигурано само око 15 до 17 одсто обрадивог земљишта и додао да Министарство пољопривреде регресира осигурање кроз поврат 40 до 70 одсто премије.

Извор:

https://www.politika.rs/sr/clanak/572244/jagode-festival-maline

Srodni tekstovi

Оставите коментар