Јабуке спремне за пут у Русију, а шта ће бити са малинама

Аутор: draganadpetrovic
592 посета

Ситуација у Украјини и Русији још увек је неизвесна, а са собом носи бројна питања како ће се све одразити на живот на Балкану.

Познато је да домаћи пољопривредници велики део своје робе извозе управо на руско тржиште, нарочито јабуке. Из Чачанске јабуке поручују произвођачима да немају разлога за бригу.

  • Преко 1.200 тона чачанске јабуке спремно чека да крене пут Русије. Још од 2015. године српски камиони заобилазили су Украјину и до сада нисмо имали проблема у транспорту. Потражња од стране наших купаца је велика, сваког понедељка шаљемо понуде и преговори су у току. Једини потенцијални проблем који може проузроковати читава ситуација јесте забрана рада појединим банкама, али још увек немамо поуздане информације у вези са тим. Оно што је сигурно јесте да до јуна, када је вакуум на тржишту, јабука ће се наћи у рафовима руских маркета – казао Небојша Јовановић.

Додаје да је Чачанска јабука окупила 25 домаћих кооперанта, а осим руског, пласман робе обезбеђује и на домаћем тржишту.

Илустрација: 1.200 тона јабука спремно за пут у Русију
  • Добро је познат квалитет наше јабуке, зато има добар пролаз на руском тржишту које важи за једно од најзахтевнијих. Уколико, ипак, дође до неповољних последица након тренутне ситуације у Украјини, наша роба има осигуран пласман и на другим тржиштима – истиче Јовановић.

Ипак, то исто се не би могло рећи за малине.

Русија је била растуће тржиште за програм јагодастог воћа из Србије, а тренутна ситуација, према речима Александра Лепосавића из чачанског Института за воћарство никако не иде на руку произвођачима без обзира што су те количине релативно мале, пре свега малине које се извозе на руско тржиште.

Илустрација: Извоз малине већ уговорен, али нико не зна шта ће бити/ ФОТО: Pixabay
  • Проблем који ће бити у будућности настаје због тога што су многе фирме, пре свега из западне Србије уговориле производњу за ову и за неке наредне бербе. Поред малине, ту је значајан удео имала и боровница, а иако је настала штета пре свега због немогућности транспорта, то ће се тек одразити у будућности – рекао је Лепосавић.
  • Извор: https://www.ekapija.com/news/3607490/put-rusije-krece-1200-tona-jabuke-ali-malina-bi-mogla-biti-u

Srodni tekstovi

Оставите коментар