Ђаковић: Многи чекају мораторијум на кредите, исплату субвенција и помоћ у кукурузу. Не знам коме треба милион свиња!

Аутор: draganadpetrovic
345 посета

Како је пренео ТАЊУГ Одлуком Владе Србије на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године је укинута царина на увоз товних прасади до 50 кг, као и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би према речима ресорне министарке Јелене Танасковић требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.
“ Ова мера је донета као мера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По проценама и анализама за претходне две године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми“ – рекла је министарка Танасковић за Тањуг.
Министарка Танасковић ових дана није била доступна за медије поводом појаве “Моја кравица млека из Пољске”, о чему се навелико пише у медијима, али је зато била расположена да говори о укидању царина.
Остаје нејасно зашто се сада укидају царине и најављује увоз свиња када није пружена заштита сточарима у моментима када се урушавало тржиште каже стручњак за aгробизнис и бивши саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић:
„Није ми јасно одакле сада новац држави да се одрекне прихода од царине, а прошле године када су пољопривредници тражили заштиту није било новца да им се помогне“.
Ђаковић сматра да је држава тада реаговала са само пола милијарде динара подршке сточарима, до овакве ситуације ни би ни дошло.

Илустрација: Одакле сада новац држави да се одрекне прихода од царине, а прошле године када су пољопривредници тражили заштиту није било новца да им се помогне

ВИЦ или реалност?
На наше питање коме треба у Србији милион свиња Ђаковић каже да не зна о коме је реч и да наша земља не увози ни приближне бројке свих живих животиња. Он наводи пример да је Србија 2022. године увезла око 6300 тона живих животиња што не може бити више од 150.000 јединки у најбољем случају.
„Ово ме подсећа на виц са Перицом и кифлама када он тражи два дана за редом 300 кифли, а пекар каже да нема. Када трећег дана пекар каже да има 300 кифли да прода, Перица му онда каже, тешко ћете ви то све успети да продате!“
Ђаковић је за АГРОПРЕСС рекао да се шире гласине да су неке фирме отвориле погоне у Републици Хрватској и да из те земље продају својим фирмама у Србији прерађевине, те да их тако пласирају на домаћем тржишту, а да је квалитет таквих производа по знаком питања.
„Сматрам да би ово државни органи требало да провере“ истиче Ђаковић.
Према подацима Републичког завода за статистику Србија је 2022. године највише увезла живих животиња из Данске,Румуније, Мађарске и Хрватске док је извозила највише у Црну Гору, Босну и Херцеговину, Израел и Северну Македонију.

Коментаришући податке у наставку Ђаковић каже да је вероватно свиња највише увезено из Данске, а да смо у Израел највише извозили јагањце. Оно што је посебно занимљиво да Турска у 2022. години није међу првих десет држава где смо извозили, а толико се причало о извозу јунетине у ту земљу.


На нашу молбу да нам каже шта би требало да буду приоритети Министарства пољопривреде он каже да пре свега треба исплатити заостале субвенције, спровести обуку саветодавних служби за Е аграр а пре свега обезбедити обећани мораторијум за пољопривреднике и кукуруз који је обећан.

Илустрација; Млеко „Моја кравица“ у рафу маркета у Аранђеловцу

Када је рач о афери са увозом млека Ђаковић каже да то није политичка тема и да они опозициони политичари који користе ову тему за своје јефтине политичке поене.
„Под хитно треба да престану са тиме. Ја сам тај који је пронашао млеко у рафу маркета у Аранђеловцу и простудирао чињенице у вези са тим случајем. Једино што очекујем је реакција државних органа који ће радити у складу са законом а од Имлека да поштује тржишну утакмицу и да поштује своје потрошаче и бренд који је стваран деценијама а сада тако грубо нарушене репутације“.
Као што то председник Александар Вучић рече једном приликом „само комплетан идиот ради такве подвале“.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар