Шумадијски дани шљиве уз ракију и ловачки гулаш

Аутор: draganadpetrovic
349 посета

Пуцњем из трешњевог топа, градоначелник Крагујевца Никола Дашић и председник Ловачког савеза Централне Србије Томица Радосављевић, у присуству бројних гостију и мештана, означили су синоћ званичан почетак тродневне манифестације „Шумадијски дани шљиве“ у Страгарима.

– Циљ манифестације, чији је покровитељ град Крагујевац, јесте промоција привреде, пољопривреде, верских и туристичких потенцијала и знаменитости овог краја. Ово је место добрих и вредних домаћина и домаћица, највећих прозвођача шљиве и производа од воћа, крај који чува и негује народну традицију и домаћу радиност. Све то спојено је у један богат и садржајан програм. Желимо да Шумадију удахнете пуним плућима, поручио је Бојан Павловић директор Градске туристичке организације.
– Страгари су крагујевачко насеље које је још краљ Александар И Карађорђевић прокламовао варошицом, казао је градоначелник Никола Дашић и додао да су сва села у околини увек Страгаре гледала као свог старијег брата. Много сте нам важни и надамо се да ћемо из године у годину, превасходно уз вашу помоћ, ову манифестацију подићи на виши ниво и да једног дана пола Србије дође да види Страгаре и да се послужи добром ракијом, добром воћком и да се дружи са добрим људима. Наша је жеља да се млади људи у варошицама и селима не осећају одвојено од града, већ да град дође овде и види шта Шумадија има.

Илустрација: Нема села без шљиве и Шумадинца без ракије

– Ово је прилика да покажемо колико смо богат народ, колико волимо своју земљу и пољопривреду и колико смо са нашим пољопривредним производима сустигли све оне у свету који су много развијенији од нас- истакао је Горан Весић.

Ова манифестација представља Шумадију у малом, казао је Његово преосвештенство епископ Шумадијски господин Јован.
– Шумадија је заиста срце Србије и ја волим да кажем да је Бог посебно Шумадију стварао и то се види на овој манифестацији – шта Шумадинци умеју, шта знају да ураде. Овај народ је благословен, јер му је земља благословена и ја призивам блогослов Божији за све ове људе, раднике и трудбенике, да их Бог сачува и воће и поврће и све оно што је добро и потребно за живот човека.

Церемонији отварања претходио је концерт Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић. Манифестацију „Шумадијски дани шљиве“, својим концертом употпунио је Мирослав Илић, један од најпознатијих и најпопуларнијих певача народне музике на овим просторима.
Другог дана манифестације организовано је стручно саветовање за воћаре на тему; од традиционалних до нових технологија. За богату трпезу другог дана сајма побринули су се ловци. Чак 30 екипа припремало је ловачки глуш.

Извор: https://www.infokg.rs/info/pocela-trodnevna-manifestacija-sumadijski-dani-sljive-foto.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар