Шта је јефтиније спремити домаћу зимницу или купити готову на рате?

Аутор: draganadpetrovic
360 посета

Време је за припрему зимнице, а домаћице се прерачунавају да ли да је саме спремају или купују и то, још на рате. Продавци на крушевачкој пијаци кажу да је сада мало скупље, да се најбоље продаје паприка, а да ће се кад она нестане куповати ајвар.Симфонија боја, укуса и мириса. Тако ових дана изгледа и крушевачка пијаца пуна воћа и поврћа. Преко недеље гужве нема, највећи пазар прави се викендом.
Оливера Гашић из Горње Омашнице каже да продаја иде некад мало боље, некад лошије, али да углавном иде лепо.

„Цене су парадајз је 120 динара, паприка од 100 до 140, карфиол је 200 динара, краставци 100 динара, кромпир исто 100. За једно 30 до 50 посто је мало скупље, као и цене свуда“, наводи Гашићева.

Грађани истичу да се углавном смањује зимница и да су се на то навикли. Количине су кориговали и зато што преко зиме имају све на пијаци. Ипак, у остави преко зиме мора да буде паприка, парадајз, џемови, туршија, купус.

„Паприка је основ, мени бар, и парадајз. Не много. Ко нема услова за спремање много је боље купити, колико ти треба купиш и то је то“, саветује друга суграђанка.

Илустрација: На пијачним тезгама богата понуда готове зимнице
Шта се боље продаје

Уз свеже поврће на тезгама већ сада се може наћи и припремљена зимница.

„За сада је паприка, а касније, кад нестане паприка, онда ће да купују ајвар. Паприка ти је од 120 до 150 динара сомборка, класик паприке. Црвена паприка на кутију по 120. Ове овако на крчму 130. Богами киша је много уништила. Прво је била велика суша, сад киша, није добро за ништа ова киша сад“, прича Милка Мајдевац из Мрмоша.

За теглу ајвара потребо је два килограма квалитетне, црвене паприке, уље, шећер, вредне руке за печење и пржење, знање и стрпљење да се дводневни посао ваљано обави. Отуда многи одустају већ на почетку.

„Не припремам, узме ћерка преко синдиката и то отплаћујемо на рате“, најбоље је решење за једну мештанку.

Можда тако није јефтиније, али је лакше и за кућни буџет, подношљивије. Продаји на рате прибегавају и многа сеоска домаћинства из чијих се дворишта ових дана носталгично шири мирис печених паприка.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4962482/zimnica-krusevac-spremnje-cene.html

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар