Шта је реално сада учинити за сточарство?

Аутор: Gdjakovic
253 посета

„Они су изашли са три основна захтева, а то су повећање премије са 10 на 20 динара по литру млека, затим контрола увоза и заштитна цена од око 80 динара по литру млека. Само треба да видимо које су праве адресе за те захтеве“, рекао је Галетин за Тањуг. Навео је да одређивање откупне цене млека дефинитивно јесте тржишна категорија, али да би држава ту можда могла да се појави путем интервенције преко Републичке дирекције за робне резерве, уколико има могућности за то.Галетин је указао да ми сада улазимо у проблем да све више постајемо земља која нема изражен прехрамбени суверенитет, који смо имали до пре неколико година, јер увозимо месо, а сада и млеко, што како је рекао није добро.

„Питамо се зашто немамо меса, млека, а разлог је то што наши пољопривредни произвођачи затварају своје фарме, посебно они ситнији јер нико неће да производи губитак. Сточарствио је најзахтевнија грана пољопривреде, тражи изузетну посвећеност и присутност узгајивача, што је много другачије него у ратарству“, рекао је Галетин. Истакао је да пољопривредни произвођачи у садашњим условима заправо производе губитак и да, ако би се продужила забрана извоза, тиме би им би био затворен један тржишни канал.

За више информације о пољопривреди можете посетити https://agrobiznis.rs/

„Лично мислим да држава, а поготову уконтексту већ испостављених захтева, овога пута неће продужити уредбу о забрани извоза“, рекао је Галетин за ТањугУказао је да се поставља и питање колики су капацитети државе да изађе у сусрет захтевима пољопривредника, јер како је рекао, ако би се повећала премија са 10 на 20 динара по литру то би аграрни будзет коштало око шест, седам милијарди динара, што је безмало 10 одсто укупног аграрниг буџета. „Проблеми су озбиљни и иако ове године имамо највећи аграрни буџет, од око 80 милијарди динара, то и даље не значи да је он довољан“, рекао је Галетин. Оценио је да је за решење проблема сточара неопходан озбиљнан приступ од стране државе и изразио веровање да држава и произвођачи могу да нађу компромисно решење.

Извор: https://bizinfo.rs/galetin-verujem-da-ce-drzava-i-stocari-naci-kompromisno-resenje/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар