Шта је разлог дивљања цена у ЕУ, млеко скупље него икад

Аутор: draganadpetrovic
197 посета

ИНДЕКС потрошачке корпе (CPI) измакао је контроли у Европи, пошто су цене неких основних животних намирница, попут млека и воћа, порасле током прошле године више него икад, пренео је шпански Ел Паис.Како наводи тај дневни лист, литар млека се у супермаркету у Мадриду продаје за 90 центи, у Лондону за 92 цента, у Берлину 1,05 евра, а у Паризу 1,54 евра.
Цена килограма јабука креће се између 1,46 евра, колико кошта у Риму, до 2,69 евра колико је у Бриселу.

Усклађена стопа раста CPI се у јануару у ЕУ попела на 18,4 одсто на годишњем нивоу, а у чак у 14 земаља повећање је било веће, као што је на пример у Немачкој, са повећањем од 20,5 одсто и Португалу, са 21,1 одсто; у другим земљама повећање је изнад 10 одсто, као што је у Шпанији са 15,5 одсто, Француској са 14,4 одсто, и Италији са 12,6 одсто, што показује да је повећање цена нарушило куповну моћ грађана и отворило дебату о томе како се носити са ситуацијом и да ли повећање цена неко у прехрамбеном сектору злоупотребљава.Стручњаци се углавном слажу да је пораст цена изазван комбинацијом више фактора.

Илустрација: Млеко у Француској је достигло цену од 1, 54 евра по литри

У истраживању Унверзитета Архус из Данске наводи се да и поред пада цена електричне енергије, цене хране настављају да расту у Европи, тако да сада 52 одсто потрошача више обраћа пажњу на цене него пре пандемије, а 31 одсто више него 2020. године; 54 одсто потрошача сматра да је сукоб у Украјини главни узрок скока цена, а 48 одсто је мишљења да се повећање трошкова лоше распоређује и да је сукоб „омогућио дистрибутерима и произвођачима да остваре већи профит“, преноси Ел Паис.

Немачка, са највећом економијом од земаља у зони евра, једна је од оних која највише пати од раста цена хране, што делом представља одраз проблема са којима Европа покушава да изађе на крај, као што су затварање пластеника током зиме због повећане цене енергената.

Ограничен извоз производа из Марока утицала је на несташицу воћа и поврћа у Великој Британији.

Како наводе стручњаци, све то је довело до потражње за производима из Алмерији и Мурсије, такозваним воћњацима Европе.

Извори Ел Паиса у прехрамбеној индустрији наводе да је производња краставаца и паприке опала, док су цене последњих месец дана порасле 120 одсто за краставце, 104 одсто за паприке, и 60 одсто за парадајз, али наводе да постоје изгледи да се ситуација нормализује у наредним седмицама.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1211667/problemi-hranom-veliki-cene-mleka-voca-evropi-porasle-vise-nego-ikad

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар