Шта је по вама скупље: кромпир или пилетина?

Аутор: Gdjakovic
246 посета

Кромпир скупљи од пилића

Пре 15 дана килограм живе ваге пилетине био је за 20 одсто јефтинији од килограма кромпира
Изгледа да је прошло време куповине по навици. Од када су цене хране почеле неконтролисано да расту, трговци се на различите начине сналазе како би привукли муштерије. Зато је препоручљиво претходно се информисати о ценама, посебно када је реч о основним животним намирницама, јер из недеље у недељу домаћи трговински ланци нуде различите акције које, ако се прате, могу да направе значајне уштеде у кућном буџету. Ово се посебно односи на цене меса које од трговине до трговине могу значајно да се разликују, управо због акција које се организују готово сваке недеље.

Према ценовницима које су највећи трговински ланци доставили нашој редакцији крајем прошле недеље, једино се цена свињског меса држи углавном на истом нивоу и мале су разлике од једне до друге радње. Међутим, попусти су чешћи у случају пилећег меса, које је тренутно најповољније на тржишту и чија потрошња расте.

Како сазнајемо, у једном трговинским ланцу у последње две недеље се, на пример, није мењала цена свињског бута, али су га потрошачи ипак мање куповали. Како кажу, расте продаја јунећег меса и пилетине, а разлог, сматрају трговци, нису само цене, него и бојазан купаца да ли је месо безбедно, с обзиром на ситуацију са свињског кугом. То се, кажу, дешавало и у време птичијег грипа када су купци избегавали куповину пилећег меса. А свињетина која је традиционално најпродаванија врста меса у Србији достигла је своје рекорде, и како су раније најављивали кланичари, цене су непрекидно расле. Ситуација је таква, првенствено због афричке куге свиња, која је довела до тога да је и у Србији уништено око 1,5 одсто свиња, док је увоз живих животиња на истом нивоу као и прошле године, али је њихова цена порасла за чак 45 одсто. Из Привредне коморе Србије су недавно најавили да сматрају да ће свињетина, која је у Европи већ поскупела за 30 до 40 одсто, поново поскупети и код нас, а претпостављају да ће тај раст погурати и друге врсте меса чија потрошња расте. Ових дана у јавности је било речи и о томе да се очекује поскупљење пилећег меса.

Како за наш лист каже Раде Шкорић, директор Пословног удружења за живинарство „Заједница живинара”, то не би требало повезивати са поскупљењем свињетине него са чињеницом да је цена пилећег меса дампингована и да је пре 15 дана килограм живе ваге био за 20 одсто јефтинији од килограма кромпира.

– Цена је толико срозана да месо мора да поскупи. Пре четири године је пилетина коштала 318, а свињетина 365 динара по килограму. Дошли смо у ситуацију да је све испод 350 динара за све учеснике у ланцу производње неисплативо – каже наш саговорник и додаје да је велики проблем и увоз пилећег меса. Према званичним подацима, прошле и у првих пет месеци ове године увезено је око 16.500 тона пилетине и прерађевина. Шкорић каже да је то коштало око 25,9 милиона евра, а да је увоз непотребан јер имамо довољно наших пилића у тову. Годишње произведемо од 115.000 до 120.000 тона меса, што задовољава потребе домаћег становништва, а део се и извози у земље у региону. Пилеће месо би, објаснио је, требало да поскупи, али да се не може рећи када. Извесно је једино да би килограм трупа пилета требало да кошта од 330 до 350 динара да би сви у ланцу това могли да зараде.

Иначе, крајем прошле године пилеће месо је у великим маркетима коштало 300 динара, а сада се нуди на акцијама и око 250 динара за килограм. Шкорић истиче да је поражавајуће и то да килограм живе ваге кошта од 115 до 120 динара, а трошкови това износе око 140 динара по килограму живе мере. Директор овог удружења је споменуо и то да на тржишту имамо веће количине увезеног пилећег филеа из Русије и да је од почетка године увезено 2.300 тона филеа.

Иѕвор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/571132/piletina-krompir-cene

Srodni tekstovi

Оставите коментар