Шта је инспекција спречила да уђе у Србију?

Аутор: draganadpetrovic
466 посета

Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, приликом контроле робе на граничним прелазима, од почетка године, донела је 212 решења о забрани увоза.У три пошиљке утврђено је присуство генетички модификованих организама.
Како су рекли у ресорном министарству, приликом контроле воћа и поврћа, у складу са Законом о безбедности хране, откривено је да у 17 пошиљака има прекомерних остатака средстава за заштиту биља и тешких метала. Та роба је уништена или враћена, пишу Новости.
„Анализе су рађене на воћу, јужном воћу и поврћу и све што није било исправно је уништено“, истичу у Фитосанитарној инспекцији.

Лист, међутим, није добио податке о ком воћу, поврћу и биљу је реч. У Фитосанитарној инспекцији су рекли да је прошле године, на граничним прелазима, обављена контрола 80.063 пошиљке биља, биљних производа, средстава за заштиту и исхрану биља.

Илуатрација: Строга контрола увоза/ Фото: Pixabay

„Током 2020. године гранични фитосанитарни инспектори су донели 337 решења о забрани увоза, јер пошиљке нису биле у сагласности са законском регулативом“, навели су у Министарству пољопривреде.

Приликом службених контрола пошиљака биља и биљних производа рађене су и анализе на присуство генетички модификованих организама, код производа за које је познато да постоје ГМ. У два случаја су, додају, донета Решење о забрани увоза. Код контроле воћа, јужног воћа и поврћа, на остатке пестицида и тешких метала, код 48 пошиљака утврђене су неправилности. Оне су уништене или враћене.
Почетком ове године, гранична фитосанитарна инспекција Србије је вратила пошиљку од 17,8 тона сусама из Индије, због присуства канцерогеног етилен-оксида.
То није био крај, етилен-оксид недавно је пронађен и у сладоледима М&М, Сникерс, Баунти и Твикс, па су повучени и из наше земље.

Илустрација: Контролишу се и њиве

ГМ соја на њивама
Последња контрола фитосанитарне инспекције показала је да од 640 узорака и контролисаних парцела, на 29 њива је пронађена генетички модификована соја. Некада је Мачва предњачила када је реч о узгоју модификоване соје, а сада је има у свим крајевима.
Стручњаци у Србији објашњавају да се ГМ соја највише узгајала у Мачви, Срему и Банату. Пољопривредници је углавном користе за исхрану стоке, јер је врло тешко, готово немогуће, да прође контролу у откупним центрима.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=09&dd=09&nav_id=1919516

Srodni tekstovi

Оставите коментар