Шта у пракси значи одлука да се дозволи извоз сировог и рафинисаног уља без ограничења

Аутор: draganadpetrovic
368 посета

Одлука Владе Србије да се омогући извоз сировог и рафинисаног уља без ограничења домаћим произвођачима омогућиће да задрже досадашња тржишта и добију шансу за освајање нових, ослободе залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља, наведено је на сајту Привредне коморе Србије.

Према проценама приноса нове жетве сунцокрета, која је у току, са засејаних 250.000 хектара у наредне две недеље очекује се око 750.000 тона сунцокрета. Узимајући у обзир и постојеће залихе сировог сунцокретовог уља, Групација произвођача биљних уља у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, покренула је иницијативу да се дозволи несметан извоз и сировог и рафинисаног сунцокретовог уља.

Према тврдњама произвођача, слободним извозом сировог и јестивог уља од сунцокрета задржала би се досадашња тржишта и добила шанса за освајање нових, ослободиле залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља, остварила значајна финансијска средства за промет у наредном периоду.

До сада, био је дозвољен извоз рафинисаног сунцокретовог уља у паковањима за продају на мало у количини од 6.000.000 литара и у ринфузном стању у количини од 4.000 тона, док је потпуно ограничење извоза за сирово сунцокретово уље важило од марта. Ради заштите домаћег тржишта све време је била на снази забрана извоза сировог сунцокретовог уља, наводе у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС.

– Европски трговци нудили су високе цене за сирово или уље у боци, по два, три пута веће од актуелних, стварајући притисак на домаћем тржишту. Произвођачи у Србији имали су сировине и јестивог уља за домаће потребе, с обзиром на чињеницу да годишње произведемо до 200.000 тона уља, а потребе становништва су 90.000 тона – додаје се.

Илустрација: Биће више него довољно јестивог уља за домаће потребе

Светско тржиште сировог и рафинисаног уља сунцокрета, услед украјинске кризе, потпуно је дестабилизовано порастом тражње и цена. Цена сировог уља порасла је са 1.200 ЕУР по тони на 2.000 ЕУР по тони. Након скоро шест месеци, тренутна цена сировог уља је снижена и креће се од 1.200 до 1.300 ЕУР по тони. Такође, варирала је и цена рафинисаног сунцокретовог уља на светском тржишту и износила је и до 3,5 ЕУР по литру. Тренутно на наведеном тржишту цена је снижена и износи око 2,2 ЕУР по литру.

Цена јестивог уља на домаћем тржишту, Уредом Владе РС је фиксна још од 15. новембра 2021. године и новом изменом Уредбе та цена је ограничена до 31. августа (износи око 1,35 ЕУР по литру).

Извор: https://www.ekapija.com/news/3804888/sta-u-praksi-znaci-odluka-da-se-domacim-proizvodjacima-omoguci-izvoz-sirovog

Srodni tekstovi

Оставите коментар