Шта урадити са вишком житарица, ко тиме треба да се бави?

Аутор: Gdjakovic
400 посета

Агроаналитичари: Потребно је пронаћи нова тржишта за извоз житарица

Овогодишњи принос кукуруза и жита у Србији је одличан, али купаца је мало јер је транспорт Црним морем онемогућен због рата у Украјини, а како кажу агроаналитичари, потребно је да се држава укључи у решавање овог проблема и пронађе нова тржишта на која су извоз и продаја житарица могући.

Агроаналитичар Бранислав Гулан рекао је за Танјуг да смо ове године на 720.000 хектара произвели 3,4 милиона тона жита и да Србија не треба да брине за своје потребе што се тиче жита, али да је проблем како продати сада остатак.

„Све ово што се дешава у свету утиче на то, како пронаћи нове купце. Ове године смо имали рекордне површине – 3,4 милиона тона жита, део ће остати, а имамо и старих залиха. Сад држава треба да помогне да се нађу купци, како извести ту пшеницу. Можда је решења да се окреном тржишту некадашњих земаља Покрета несвестаних или азијском“, додао је он.

Пшеницу ћемо засејати на мање површина и то са „таванским семеном“

Он је рекао да је преко 60 одсто повришне покривено пшеницом и да нам је највеће тржиште за извоз пшенице било тржиште ЦЕФТЕ, Италије и Аустрије.

Уредник Агромагазина Горан Ђаковић истакао је за Танјуг да је сада тренутак да се ово питање реши, најкасније до краја године.

„Једино је та која може да помогне држава. Није касно, роба је у силосима, силоси до Нове године гратис чувају пшеницу“, рекао је он.

Он је додао да је тржиште тренутно препуно украјинске пшенице и да морамо да пронађемо канале преко којих ћемо пласирати нашу.

Подсетио је да је претходна година била сушна и да је тада била тешка ситуација.

Како је истакао, тржиште је то које диктира услове – понуда и тражња – и подсетио да смо прошле године били у првих 10 произвођача жита.

Извор:

https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/agroanaliticari-potrebno-je-pronaci-nova-trzista-za-izvoz-zitarica_1481900.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар