Шта Србија може да понуди Израелу?

Аутор: draganadpetrovic
204 посета

Компаније из Србије, произвођачи свежег и смрзнутог воћа и поврћа, током четвородневне радне посете Израелу одржале су велики број састанака и b2b сусрета са израелским увозницима и дистрибутерима, а посетили су и неке од водећих израелских малопродајних ланаца. Циљ је да се сагледају могућности извоза на ово перспективно тржиште и проналажења нових партнера. осету је организовала Привредна комора Србије и представништво ПКС у Израелу, јер ова земља представља привлачно тржиште за наше произвођаче, посебно оне чији је асортиман смрзнуто воће и поврће, јабуке, џемови, сокови, али и суве шљиве и потпуно природни производи без глутена, адитива и додатог шећера – хладно цеђени сокови, гранола, бутер, природна млека.

Влада Израела, са циљем повећања конкуренције и смањења трошкова живота, спроводи измене и повећање увозних квота и етапно укидање царинских ограничења на увоз ових производа што отвара велике могућности и за компаније из Србије. За извоз на тржиште Израела, тражи се и поседовање Кошер сертификата који издају сертификациони рабинати.

Илустрација: У понуди су биле и суве шљиве

Израел су уз подршку ПКС од 22 . до 25. новембра 2022. посетиле Агранела, Ваљево, ITN Group, Беград, Будимка, Пожега, Здраво Органк, Селенча, Cold Pressok, Београд, Master Fruits, Београд, Fruct Company,Удовице, Select Fruit,Суботица, Euro Frigo, Пожега, ПИК Бечеј.

Наши привредници и представници ПКС разговарали су са менаџментима водећих израелских увозника међу којима су Paskovich Co,  Green Filed Foods Co, A.S.K. Anshel Marketing Ltd, Tomer Ltd, Lev’s Co, Lord Sandwich и други, као и са представницима малопродајних ланаца Yochananof, Shufersal, Rami Levy,  Osher Ad.

У Израелу је тренутно фокус на здравој, квалитетној храни са смањеним процентом масноће, соли и шећера, производима без глутена, обогаћеним протеинима, органској храни као и на алтернативним решењима за млеко и млечне производе.

Према подацима Републичког завода за статистику прошле године укупна спољнотрговинска размена са Израелом износила је 91,3 милиона евра, што је повећање од 26,45 одсто у односу на 2020. Србија је лани у Израел извезла робу за око 50,6 милиона евра, чиме је забележено повећање од око 32,1 одсто, док је увоз достигао 40,7 милиона евра. У области пољопривредно-прехрамбених производа, највише смо извозили цигарете, живу јагњад, сокове.

Привредна делегација Србије, коју је предводио Александар Николић, директор Представништва ПКС у Јерусалиму, који је и почасни конзул Србије у Израелу, одржала је састанак са представницима Министарства спољних послова Израела, коме су присуствовали и представници српске дипломатије Михајло Трипић, отправник послова Србије у тел Авиву и Душан Вујовић, саветник конзул.

Илустрација: У Израелу је фокус на здравој, квалитетној храни 

Састанак је потврдио заинтересованост израелске стране за унапређење привредне сарадње са Србијом и за решавање свих изазова у овом процесу, као што су високе царинске стопе за одређену врсту роба. Договорен је да се састанци и разговори посвећени унапређењу привредних и укупних веза са Изарелом одржавају у континуитету.

Извор: https://pks.rs/vesti/izraelu-nudimo-kvalitetno-voce-i-povrce-prirodne-sokove-i-dzemove-7483

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар