Шта се десило данас на састанку у Влади и шта даље?

Аутор: Gdjakovic
450 посета

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић састала се данас са представницима хладњача с којима је разговарала о тренутној ситуацији на тржишту малине а отворена је и тема нове откупне сезоне. Нови радни састанак очекује се у понедељак преноси Танјуг.

Заштита примарних произвођача и проналазак најбољег решења за све изазове са којима се суочавају је наш императив и зато, као и до сада, држава реагује правовремено и састајемо се и преговарамо са свим учесницима процеса, навела је Танасковићева.

Од трешње су лековите чак и петељке

Са друге стране представници пољопривредника у Србији затражили су данас да Републичка дирекција за робне резерве пре жетве објави да ће купити 300.000 тона пшенице из новог рода, што би повећало тражњу и подигло цену на тржишту која је 12 динара по килограму нижа од цена на европским берзама. То је, после састанка са представницима министарстава пољопривреде и трговине, Привредне коморе Србије, Уније пекара и Удружења Жита Србије, за Бету изјавио потпредседник Удружења пољопривредника „Стиг“ Милан Марковић. На састанку су били представници седам удружења, која су недаво потписала споразум са Министарством пољопривреде о повећању субвенција пољопривредницима. Марковић је рекао да су извозници, који су прошле године, у време почетка рата у Украјини, када је цена пшенице нагло скочила на око 40 динара по килограму, откупили велику количину у жељи да што више зараде. Влада Србије је, међутим, у марту забранила извоз, а затим на притисак дозволила извоз ограничене количине, па они нису успели да извезу купљено жито и сада нуде ниске откупне цене за род из ове године. Извозници сада, према речима Марковића, нижим откупним ценама и до 12 динара по килограму у односу на европске берзе диктирају цене на тржишту. „Ако би робне резерве пре жетве објавиле да ће купити 300.000 тона, то би повећало тражњу и цена би кренула на горе“, рекао је Марковић. Додао је да је договорено да се њихов предлог размотри, као и захтев да се пролонгира отплата дуга произвођача фирмама које су прошле године кредитирале куповину семенске пшенице, минералног ђубрива и препарата за заштиту.

(Бета, 06.07.2023)

Srodni tekstovi

Оставите коментар