Шта нас очекује на сајму пољопривреде, ево детаљног програма и најаве!

Аутор: Gdjakovic
343 посета
Новосадски сајам, у години у којој обележава век постојања, од 20. до 26. маја, организује и јубиларни 90. међународни пољопривредни сајам. Земља партнер Пољопривредног сајма је Италија, значајна подршка највећој смотри аграра стигла је од спонзора – Глобос осигурања, Банке Поштанска штедионица, Ал Дахре, Телекома Србија… Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, дародаваца у Поклон-игри…
Земља партнер Пољопривредног сајма је Италија која је у истој улози била и 2016. и 2019. године, док је Земља пријатељ била 2015.
-Од протекле године покренуле су се различите динамике. Овај Сајам не сматрам пуком изложбом већ покретачем разних активности. И ове године смо наставили сарадњу и потписали различите споразуме и то нарочито у сектору агро технологија. Оно што смо започели прошле године ове смо увећали и побољшали. Покривамо 500 метара квадратних са нашом колективном изложбом у Хали 1, и ту ће бити присутно 21 врсно италијанско предузеће, а половина од тих предузећа је први пут на Пољопривредном сајму у Новом Саду. Велика нам је част да смо Земља партнер баш у овој години важној за Новосадски сајам. Организовали смо и богат културни програм који ће покрити цео Нови Сад, рекао је Антонио Вентреска директор Италијанске агенције за спољну трговину ИТА/ИЦЕ. – Током Сајма организујемо и два семинара, први ће бити 20. маја – на њему ће учествовати министар пољопривреде Италије Франческо Лолобриђида и наш представник Италијанске трговинске агенције Матео Цопас. То све сведочи о томе колико је за Италију важан овај Сајам. Што се тиче заједничког развоја наше две земље могућа је сарадња пре свега у техничком и сектору иновација. Зато ћемо 23. маја организовати још један амбициозан семинар на којем ће учествовати истраживачи како из Италије, тако из Србије, истакао је Вентреска.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре неколико година и Изложбе генетских потенцијала. Годинама подржава и Изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“, и крафт пива. Као и претходних година, Министарство ће активности представити на штанду у Хали „Мастер”, а ове године ће подржати и новину на Сајму – Урбани салаш.
– За нас је Изложба стоке од изузетно важна, с обзиром на то да ће се показати  велики број различитих врста, како коња, тако и говеда, оваца и коза. Посетиоци ће имати прилику да виде уобичајене, али и неке нове врсте. Оно што је за нас значајно је да ће имати и прилику да се упознају са генетским потенцијалима као и условима у којима се они гаје, али ће поред тога бити изложено и оно што су будуће мере, програми и подстицаји, како Владе тако и Министарства када је реч о очувању и унапређењу сточарства у Републици Србији. Изложба је продајног карактера, те је то шанса да се и на тај начин валоризује напор сточара. Министарство је такође покровитељ Изложбе органских производа, производа са ознаком географског порекла, са ознаком „Српски квалитет” и занатских пива. У овим производима препознајемо посебан, до сада недовољно искоришћен, потенцијал и надамо се да ће овакве изложбе подстицајно деловати на оне који су већ покренули неку од ових врста производње или тек планирају њом да се баве, рекла је између осталог Душанка Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.
-Глобос следеће године пуни 30 година постојања и оно је једино српско приватно осигуравајуће друштво.  Пре тачно три године доживели смо трансформацију и дошло је до промене власника када се и значајно уложило у развој  нашег осигуравајућег друштва. Ми смо за протекле три године отворили преко 20 филијала широм Србије, запослили смо преко 550 људи. Прошле године смо стигли до премије на ниво 45 млиона евра. Ове године је план да пређемо преко 60 милиона евра премије. Много улажемо у наше кадрове и наше људе и трудимо се да будемо присутни у свим деловима Србије јер сматрамо да је важно неговати људскост. Веома смо поносни што смо потписали са Новосадским сајмом трогодишње Стратешко партнерство и трогодишње Генерално спонзорство Пољопривредног сајма у Новом Саду. Најављујем да ћемо сарадњу наставити и 2026. године. Ми ћемо се представити у
централном делу Хале “Мастер”.  Припремили смо и значајне поклоне за наше посетиоце и клијенте, као и нови пакет осигурања у пољопривреди како би наши фармери и пољопривредници могли да осигурају газдинства. Припремили смо један пакет осигурања који обухвата и механизацију, имовину и остале објекте, и на тај производ одобравамо 10 одсто попуста, рекао је Синиша Пратљачић председник Извршног одбора Глобос осигурања.
Подршка Пољопривредном сајму је и Банка Поштанска штедионица, као Банка партнер. Представиће услуге и погодности које су припремили. – Ја се захваљујем директору Сајма али и запосленима, који улажу напор да имамо манифестацију на овом нивоу. Радити непрекидно 100 година, чак и у Региону је чињеница на коју може да буде поносан сваки запослени, како на Сајму, тако и у Србији. Традиција коју Сајам има и улазак у нови век је нешто што је Банка Поштанска штедионица остварила пре две године и практично чини ту нит која спаја Сајам и Банку са циљем развоја размене знања, размене искуства и унапређење, пре свега пољопривреде као важне гране која доприноси расту друштвеног производа Републике Србије. Банка Поштанска штедионица ће и ове године бити присутна у Хали “Мастер” са својим штандом, а оно што је карактеристично већ неку годину за редом је да ћемо бити присутни на отвореном простору с нашом мобилном експозитуром, што је практично један од примера стратегије развоја Банке, односно жеље да увек будемо што ближе нашим клијентима, рекао је Александар Чортан, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица.
– Нама је част да смо, мада смо много млађа компанија од Новосадског сајма, део овакве манифестације. Често причамо како је пољопривреда у Србији битна и како има велики потенцијал, али не смемо да заборавимо да је поред потенцијала потребно уложити и много енергије, знања и труда. Ал Дахра је пре неколико година и показала како куповином имовине ПКБ-а, та реорганизација и трансформација може да буде врло добра. У последњих неколико година је у аграр Србије у Ал Дахру уложено више од 85 милиона евра првенствено у нову механизацију. У наредном периоду ћемо фокус ставити на нову механизацију, дренажне системе, системе за наводњавање. Идеја је да се у наредних неколико година уложи више од 120 милиона евра, а у кадрове улажемо онолико колико тржиште може да нам понуди. Без младих нада и нове енергије нема напретка и зато континуирано радимо на обнављању кадрова и сарађујемо са Пољопривредним факултетом у Земуну и у Новом Саду, рекао је Предраг Клепић, директор пољопривреде Ал Дахре, Златног спонзора Пољопривредног сајма.
Покрајинска влада и секретаријати су традиционално на Пољопривредном сајму. Покрајински секретаријат за привреду и туризам ће се, од 20. до 26. маја, представити на свом Павиљону у Хали ”Мастер“. Током седам дана промовисаће женско предузетништво и старе занате, мале предузетнике и носиоце ознаке „Најбоље из Војводине” који ће презентовати своје производе и услуге. Секретаријат ће организовати и Дан ромског предузетништва, Дан ЛАГ-ова и Дан вина… И Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство ће се представити у Хали „Мастер“ штандом на којем ће, између осталог, Удружење младих пољопривредника оганизовати Конференцију за младе пољопривреднике. У Секретаријату планирају и потписивање конкурса за доделу субвенција као и рад пољопривредних стручних служби који ће бити организован у Хали 23.
Град Нови Сад је и Град домаћин Пољопривредног сајма, али и излагач.  – Град Нови Сад и Новосадски сајам по деведесети пут отварају своја врата за највећи аграрни догађај у овом делу Европе. Иако смо у претходној деценији слушали како сајмови губе на значају, како ће сајмови нестати и како ће све преузети интернет и онлајн пословања овај број излагача и држава које учествују на 90. међународном пољопривредном сајму указују да пословни свет, компаније, излагачи желе да виде друге људе, желе живу реч, контакт и да поразговарају. Оно што је у савременом свету важно је и велики број пратећих догаћаја и сусрета који ће бити организовани. Поред ове директне користи за Нови Сад је важна индиректна корист јер вансајамска потрошња знатно утиче на привреду Новог Сада. Сваки динар уложен у Новосадски сајам и Пољопривредни сајам се вишеструко враћа, рекао је  Милорад Радојевић, члан Градског већа за привреду. – Град Нови Сад ће се представити у Хали „Мастер“. Са нама ће бити органски произвођачи као и произвођачи са заштићеним географским пореклом, а пратиће се и оно што радимо кроз подршку пољопривредним произвођачима. Први пут са нама ће на штанду бити новосадски винари као и мала пољопривредна газдинства која се баве прерадом, додао је Радојевић.
Сви сегменти Пољопривредног сајма привлаче пажњу. Међу најинтересантнијима су увек изложба пољопривредне механизације и Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама. Дародавци су ове године припремили пет поклона, а уједно излажу механизацију, машине и опрему. Агопанонка ће даровати трактор Беларус 820 и расипач ХМС-А 1000. – Сваке године подвлачим да је за нас Пољопивредни сајам изузетно значајна манифестација из простог разлога што тих седам дана имамо прилику да сретнемо наше кориснике, потенцијалне кориснике, клијенте, дилере и добављаче. То је за нас олакшавајућа околност јер на једном месту можемо да расправљамо о проблемима које имамо и начинима за њихово решавање. Вредност трактора који поклањамо је 26.000 евра, а расипача 3000 евра. Традиционално ћемо излагати на 2000 квадрата. Оно што наше купце и пољопривреднике занима је акција коју ћемо имати на Сајму  – попусти од 500 до 3000 евра, док ће на прикључне машине попуст бити до 8%. Подсећам и на акцију старо за ново, коју смо почели пре неколико година и која се показала успешном. Ове године планирамо да кроз њу обухватимо 60 до 80 трактора, истакао је Александар Швоња, заменик генералног директора компаније Агропанонка.
Компанија КИТЕ ДОО, чланица Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, поклања трактор Џон Дир 5045Д, а на штанд поставља и премијере и новитете.  – У оквиру традиционалне понуде Џон Дир трактора ми ћемо излагати на 1800 метара квадратних. Поред трактора понудићемо и прикључне машине. Имамо и техничке иновације, између осталих у опреми за неговање травнатих и голф терена. У оквиру понуде агрономије имамо семенски материјал, силажна хранива, средства за заштиту биља… И ми припремамо одређене попусте, а они се крећу од 3% па надаље, рекао је, између осталог, Ђорђе Мишковић, извршни директор компаније КИТЕ ДОО.
Компанија МБВ ове године је за Поклон-игру припремила два вредна поклона  – прскалицу Бадилли од 600 литара и сејалицу Оздуман. И то није све што ће на Сајму приказати. Представиће своје ударне производе – прикључне машине које су најпродаваније, а са партнерима ће промовисати новитете – побољшану приколицу Палазоглу, прскалицу Бадили, Оздуман сејалице.
– Јубиларни Међународни пољопривредни сајам организујемо сада када обележавамо 100 година од оснивања  Новосадског сајма. Што се тиче репрезентативности и броја излагача, ове године имамо 1.100 излагача из 26 држава. Земља партнер је Италија која је трећи пут у овој улози и на претходним конференцијама смо најавили њихов наступ на преко 500 квадратних метара. Желимо да истакнем да су, поред наступа који су припремили на Свечаном отварању, практично подигли летвицу у организацији и припремили сет активности које ће бити одржане у граду, пре свега културне догађаје. Могу да потврдим да ће са наше стране на Свечаном отварању бити председница Владе, Ана Брнабић, а догађају ће присуствовати и италијански министар пољопривреде Фарнческо Лолобриђида тако да ћемо имати отварање на највишем могућем нивоу, најавио је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.
-Најскупљи трактор на Сајму ће бити  трактор Цасе ИХ Стеигер 500, по цени од 462.000 евра+ПДВ, а биће изложен на штанду Агромаркет Мацхинерy.  Специјализовани комбајн Гримме РЕX 6200 компаније ИТН Гроуп  – Агротецх, чија је основна цена 670.000 евра+ПДВ, и најављена је премијера житног комбајна, гусеничара Фендт ИДЕАЛ 8, који ће бити уједно и најскупљи житни комбајн на Сајму чија је вредност око 700.000 евра+ПДВ, излагач је Интер Аграр. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, ове године је додатним средствима помогло да одржимо Националну изложбу стоке и Изложбу генетских потенцијала. Помоћ нам је стигла и око одржавања „Био баште“ која ће бити интересантна нашим посетиоцима. Успели смо да обезбедимо адекватан репрезентативан број грла, говеда, коња, коза, оваца и живине, а ове године на изложби неће бити свиња, због опасности од афричке куге. Имаћемо 21. маја, такмичење у препонском јахању, као и прошле године Дан сточара, Дан воћара… Најављујем и једну хуманитарну акцију која ће бити одржана у сарадњи са НУРДОР-ом и Компанијом Стамевски, а реализована на Пољопривредном сајму, где ће у акцији „Хуман и Сладак“ сав прикупљени новчани износ ићи НУРДОР-у за изградњу шесте родитељске куће, додао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма.
Овогодишњи Међународни пољопривредни сајам биће одржан од 20. до 26. маја. Радно време за посетиоце је од 9 до 19 часова, осим у петак, 26. маја када ће радно време бити од 9 до 16. часова.
Појединачне улазнице стају 700 динара, док су у колективним посетама 500 динара по особи. Улазнице за колективне посете ђака и студената, децу од 7 до 14 година и пензионере коштају 350 динара. За колективне посете неопходно је доставити најаву посете са бројем посетилаца (најмање 15 особа), на меморандуму задруге, школе, факултета или компаније са печатом и потписом овлашћеног лица.
Породични дан је среда, 24. мај. Тада цела породица, са децом до 14 година, без обзира на то колико их има, Сајам може да посети уз једну улазницу купљену за 700 динара.
Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри.

Srodni tekstovi

Оставите коментар