Шта мислите, колико Србија има свиња, а колико јој треба?

Аутор: Gdjakovic
650 посета

У ЕУ свињско месо поскупело чак 40 одсто – колике цене у Србији можемо да очекујемо

Због афричке куге, свињетина је у Европској унији поскупела чак 40 одсто. У Србији цене још мирују, али се поскупљење очекује од наредног месеца. Због заразе је на нашим фармама еутаназирано тек око 1,5 одсто свиња, али познаваоци кажу да се несташице свињетине ипак могу очекивати од јесени. То би могло да подигне и цене других врста меса.

У прехрамбеној култури попут српске, свињетина спада у ред основних животних намирница. Више од 90 одсто тог меса у малопродаји и даље стиже са домаћих фарми. Увоз живих животиња је на истом нивоу као и прошле године у ово време, али је 45 одсто скупљи.

„Без обзира на то што су трошкови узгоја свиња скупљи, и што генерално сама та производња је скупља, oни који се баве продајом свињског меса свакако ће имати у виду колика је куповна моћ становништва и колико ће моћи да подигну цене. Она се може очекивати да иде на горе, али у неком разумном нивоу имајући у виду континуирани пад куповне моћи становништва последњих шест месеци“, објашњава Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије.

На нашем тржишту немамо довољно меса

Производња, несташица и увоз меса били су тема и Скупштинског одбора за пољопривреду почетком месеца.

„На нашем тржишту очигледно и за крајњу потрошњу, а и за прераду, немамо довољно меса. Ми као земља у смислу прерађевина остварујемо пре свега у земљама Цефте озбиљан извоз и због тога је важно да приликом формирања политике водимо рачуна о томе да дерегулацијом увоза не угрозимо домаће произвођаче“, истиче Жарко Малиновић из Министарства трговине.

Каже да се увоз строго контролише, да замрзнуто месо иде искључиво за прераду и да се не може десити да заврши у расхладним витринама као свеже. Поједини чланови одбора тражили су информације о увозницима, као и усаглашавање домаћих и европских прописа.

„Није спорно да се увози месо, али што људи преко шест месеци замрзнуто свињско месо, што не изједначимо ту регулативу? Колико је донето решења, за колико меса, коме су издата решења за увоз замрзнутог свињског меса, по ком кључу, како се то одобрава“, пита Милован Јаковљевић, члан Скупштинског одбора за пољопривреду.

Имамо око два и по милиона свиња

Без обзира на могуће несташице свињетине, у Министарству пољопривреде кажу да нема нових субјеката који су тражили увозне дозволе. Да они који их имају, нису тражили повећање количина. Процењују – имамо око два и по милиона свиња, али их је у регистар уписано 900.000 мање.

Због заразе је еутаназирано око 31.500 свиња. Министарка каже – животиња која није тестирана не може у кланицу, те нема разлога да се по друштвеним мрежама шире приче о зараженом месу.

„Зато смо и апеловали – немојте чекати да свиње угину. Ако се зараза појави у селу, ми крећемо са контролама, обилазимо газдинства, шаљемо на клање свиње које су здраве, да бисмо имали месо, да бисмо га сачували, 22.000 свиња је заклано и то је озбиљан труд и рад на терену“, наглашава Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

Каже да је држава обештетила све пољопривреднике чије су свиње еутаназиране, а биле су уписане у регистар.

Припремила Марија Миладиновић Лисов

https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5260750/africka-kuga-svinja-rast-cena.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар