Шта месо са ознаком порекла из Србије значи за сточаре

Аутор: draganadpetrovic
474 посета

У свим продавницама у Србији од данас ће месо и производи у којима је више од 50 процената меса домаћег порекла бити обележени посебном графичком ознаком „Пореклом из Србије“, према новом Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране Министраства пољопривреде.

Нова ознака биће истакнута на видљивом месту, поред изложеног меса и производа од меса, или уз цену и треба да буде најмање исте величине као цена.

Како је објаснио агроаналитичар Горан Ђаковић гостујући у Јутарњем дневнику РТС ово је доказ како држава може да сарађује са пољопривредним произвођачима и да на њихову иницијативу нешто спроведе.
– У разговору са сточарима дошли смо до закључка да би продаја домаћег меса могла да буде увећана уколико бисмо купцима указали да је то месо произведено у Србији. Наши потрошачи верују да је домаће месо боље и квалитетније него неки други увозни артикли. С друге стране на овај начин подстичемо пољопривредне произвођаче кроз промоцију њихове производње – објаснио је Ђаковић.
Он је нагласио да, на жалост, домаћи купци не знају све бенефите домаћих производа и мора да се ради на њиховој едукацији.
– Осим што је домаћа храна здрава и безбедна куповином домаћих производа подстиче се живот и рад људи на селу и њихову производњу. Избором домаћег производа вис сте изабрали и квалитет и подстицај домаће економије – нагласио је он.

Ђаковић је навео пример Швајцараца који ће пре купити домаћи производ него увозни чак и кад је три пута скупљи од оног које стиже из иностранства.
– Снабдевеност домаћег тржишта месом из Србије је одлична и управо данас ћемо моћи да видимо колико је на нашем тржишту заступљено домаће а колико месо из увоза. Цене домаћег и увозног меса су сличне, али оно што није исто је квалитет. Купци не треба да имају било какву дилему када бирају месо, јер се на домаћим фармама не користи ГМО храна за животиње – истакао је Ђаковић.

Он не спори да су цене меса осцилирале у претходном периоду и да је сада мања потражња, али то је просто тржишни закон, али и чињеница да се месо мање купује у периоду великог поста као што је сада Васкршњи пост који је у току.
– Већ после Ускрса очекује се раст потражње за месом. Ми спадамо у светски и европски просек када је у питању потрошња меса. Према резултатима појединих истраживања годишње поједемо између 40 до 50 килограма меса по глави становника. Али, код нас то и није мерљиво зато што ми, за разлику од других народа, имамо славе када се месо једе у енормним количинама што не улази у званичну статистику – додао је он.

Говорећи о помоћи сточарима Ђаковић је истакао да им се може помоћи пре свега обезбеђивањем савремене механизације од нових трактора до робота за мужу крава.

Одредбе Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране прецизирају да се графичком ознаком „Пореклом из Србије“ могу означити говеђе, свињско, овчије, козије месо, као и месо живине (свеже, расхлађено или замрзнуто).

Правилником је прописано да је обавеза произвођача меса и месних прерађевина да продавцу достави изјаву којом гарантује да је његов производ у складу са прописима и да мозе да се обележи графичком ознаком „Произведено у Србији“, а да продавац то јасно мора да истакне на месту где се продају ти производи у његовом објекту.

Произвођач такође мора да гарантује да месо или прерађевина испуњавају услове да буду обележени графичком ознаком на основу система следљивости који има у својој производњи, па може да обезбеди идентификацију сваког полазног материјала који је уграђен у производ и којом могу да документују гаранције да производи испуњавају услове да буду обележени графичком ознаком „Пореклом из Србије“.

Извор: Агробизнис магазин и РТС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар