Шта бива када монополиста тражи да млеко поскупи?

Аутор: Gdjakovic
353 посета

ЉУБЉАНА – Менаџменти Меркатора и Љубљанских млекарни су се на јучерашњем састанку договорили да пронађу решење које ће купцима омогућити несметану и конкурентну понуду производа, саопштиле су две компаније.

Љубљанске млекарне су пре неколико дана обуставиле испоруке Меркатору јер Меркатор није пристао на поскупљење млека.

Да су пословни партнери важни за компанију, потврдила је управа, предвођена директором Љубљанских млекарна Томажем Жнидаричем и председником управе Меркатора Томиславом Чизмићем. Закључак радног састанка био је да ће се наћи решења која ће обезбедити несметано и конкурентно снабдевање заједничких купаца производима, пише у заједничком саопштењу за јавност.

Љубљанске млекарне су као разлог недавне обуставе испорука Меркатору навеле несклад у ценама.

„Партнер није прихватио повећање велепродајних цена најављено почетком новембра, али је ипак подигао цену производа на полици“, резимирао је пре неколико дана њихове изјаве на порталу Н1. Истовремено, у компанији су додали да „верују да ће договор бити постигнут“ и да ће до тада њихови производи бити доступни код свих осталих малопродајних објеката.

Меркатор је у понедељак за СТА објаснио да им је француска мултинационална компанија Лацталис, под чијом окриљем Љубљанске млекарне, послала 20 различитих ценовника у последњих годину дана. захтевају повећање цена својих производа, при чему поскупљења достижу и до 74 одсто на годишњем нивоу.

„Увек су све тврдње поткрепљивали претњом обуставом испоруке робе“, истакли су. За последњу, Меркатор је оценио да је поскупљење неосновано, због успоравања или пада цена основних сировина и зато што ниједан други произвођач млечних производа у Словенији није најавио или захтевао поскупљење.

Додали су да су прихватили 19 Лацталисових захтева, али нису све директно преточили у малопродајне цене јер су желели да обезбеде доступност производа и да цене буду конкурентне за купце. Зато је Меркатор прошле године значајно смањио маржу и чак 19,6 одсто захтева за поскупљење није пребацио на малопродајне цене“, истичу.

Они су тврдили да Лацталис није желео нити покушавао да постигне договор након обуставе испоруке, као и да Лацталисови недавни поступци „значајно одступају од давно успостављених, професионалних и тржишних законитости које важе у пословном окружењу“.

Истовремено, уверавали су да су спровели низ мера како би својим купцима што пре обезбедили производе Љубљанских млекарни по конкурентним ценама и питали да ли је понашање Лацталиса у складу са чињеницом да Љубљанске млекарне имају доминантну позицију. позицију на словеначком тржишту.

 

Извор: https://seebiz.eu/tvrtke/mercator-i-ljubljanske-mlekarne-traze-rjesenje-spora/287027/

Srodni tekstovi

Оставите коментар