Шпанска пољопривреда отпорна на корону и кризе

Аутор: draganadpetrovic
236 посета

Шпанија је једна од водећих земаља у производњи хране не само у европским већ у светским оквирима. И ове године, сад већ традиционално, учествовали су на 89. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. Њихов штанд био је један од најпосећенијих током трајања ове манифестације.
– Наши утисци су и ове године одлични. Имали смо прилику да обновимо пријатељства са нашим сарадницима у Србији. Шпанске компаније препознају међународни значај новосадског пољопривредног сајма као прилику да представе шпанска решења за пољопривредну производњу и размене искуства са својим српским партнерима. И не само то. Шпанци који долазе у посету Србији се овде осећају као код куће, а срдачан приступ у гостољубивост српских пољопривредника никад не изостане – речено је на шпанском штанду.
Представници шпанских компанија коју су боравили у Новом Саду оценили су да Србија представља огроман пољопривредни потенцијал, а принос и квалитет се може још побољшати кроз удруживање и улагање у адекватну пољопривредну технологију. У складу са досадашњим шпанским искуством, европски ИПАРД фондови би могли да буду од велике користи. Стога, са нестрпљењем чекамо и следећу годину и поновно окупљање на пољопривредном сајму, са још вишим циљевима и новом приликом да ојачамо сарадњу Шпаније и Србије у области пољопривреде – додали су Шпанци.

Илустрација: Штанд Шпаније на Међународном сајму у Новом Саду

Украјинска криза
О најактуелнијим темама из области производње хране али и тренутној ситуацији на глобалном нивоу у светлу украјинске кризе и пандемије короне која је донела велике промене говорио је Хосе Лопес Томас де Каранса економски саветник и шеф Трговинског одељења Амбасаде Шпаније.
– Последице дешавања у Украјини на међународни пољопривредни сектор приметне су и у Шпанији. Као што знате, Украјина и Русија су главни произвођачи житарица и уљарица, тако да рат изазива значајне поремећаје у ланцима снабдевања, проблеме са несташицом у различитим деловима света и значајне тензије у међународним ценама различитих производа. Шпанија није остала имуна на ове догађаје јер шпанско село зависи од увоза пољопривредних производа из Русије и Украјине, посебно житарица, које се користе за брашно и сточну храну, сунцокретово уље, које се широко користи у пољопривредно-прехрамбеној индустрији и минерална ђубрива. Конкретно, Украјина је наш други добављач кукуруза, који представља 27% укупног увоза, док се у случају сунцокретовог уља ова цифра пење на 62%. Још је преурањено проценити у којој мери ће шпански пољопривредно-прехрамбени сектор бити погођен растом цена и оскудицом свих ових производа – рекао је Хосе Лопес Томас де Каранса.

Илустрација: Барселона – месо је један од адута шпанске пољопривреде

Како се Шпанија бори против кризе?
– Наша модерна пољопривреда са високом додатом вредношћу већ је показала своју отпорност и способност прилагођавања у претходним кризама, што нам омогућава да будемо оптимисти. Заиста, током кризе COVID-19, примарни сектор је био сектор са најбољим економским учинком који је доживео раст од 4,7% у 2020. години, на врхунцу пандемије. Сада, да би ублажила последице рата у Украјини, шпанска влада је брзо усвојила низ мера које настоје да ојачају пољопривредни сектор, поврати ниво конкурентности и гарантује неометано снабдевање прехрамбеним производима. Поред различитих мера фискалне, социјалне и радне природе, одобрен је и амбициозан пакет директне помоћи сектору пољопривреде и рибарства од 430 милиона евра од чега је скоро 170 усмерено на сектор млека. Овоме се додаје и снижење цене дизела од 20 центи до 30. јуна, што представља уштеду од око 78 милиона евра за пољопривреднике и фармере, а 16 милиона евра за рибаре. С друге стране, на иницијативу Шпаније, постигнуто је попуштање мера Заједничке пољопривредне политике како би се олакшао увоз кукуруза за сточну храну и повећала производња житарица у ЕУ. На овај начин се од сада може још око 600.000 хектара земље користити за узгој житарица и сунцокрета, чиме ће се делимично надокнадити недостатак ових производа који су увезени из Украјине. Дакле, снага шпанског пољопривредног сектора заједно са подршком добијеном од ЕУ значи да смо у добром стању и спремни да се суочимо са последицама рата које би евентуално могле да се одразе на наш пољопривредни сектор.

Илустрација: Шпанија је на међународном нивоу позната по производњи маслина и маслиновог уља

Како је Шпанија успела да постане водећа пољопривредна и прехрамбена сила која се истиче квалитетом и разноврсношћу својих производа?
– Међу најпрепознатљивијим шпанским производима на међународном нивоу су маслиново уље, вино, поврће и свињетина. У ствари, Шпанија је водећи произвођач поврћа у ЕУ и такође водећи произвођач свињског меса у Европској унији. Поред тога, постали смо други светски произвођач вина и први маслиновог уља. У 2021. години, и поред повећања цене енергије и сировина, пољопривредна производња у Шпанији је наставила узлазни тренд, бележећи добре резултате у готово свим артиклима – маслиновом уљу, у поврћу, али и у индустрији меса која је достигла рекордан промет више од 30 милијарди евра. Ово повећање производње успело је да надокнади увећање трошкова производње, одржавајући пољопривредни приход практично на истом нивоу као 2020. Поред тога, конкурентност шпанског примарног сектора се огледа у извозу пољопривредно-прехрамбених производа. Ми смо четврти највећи извозник у ЕУ и седми у свету. И током пандемије извоз пољопривредно-прехрамбених производа је наставио да се убрзава, растући за 4% у 2020. и више од 11% у 2021. достигавши 60 милијарди евра. Овом значајном повећању извоза допринели су, практично, сви важнији производи, иако су се посебно истакли маслиново уље и вино.

Шта су све српски пољопривредници имали прилике да виде ове године на штанду Шпаније на Сајму у Новом Саду?
– Као и на претходним издањима, Шпанија је на новосадском сајму представила најбољу понуду пољопривредне опреме. Ове године смо имали промоције компанија из различитих сегмената, од ђубрива и средстава за заштиту биља до система за наводњавање и пластеника. То су сегменти у којима је Шпанија позиционирана као међународни лидер. Шпанија је земља коју карактерише сушно време и нерегуларност падавина и да би постала прворазредна пољопривредно-прехрамбена сила каква је данас, било је неопходно имати напредну технологију која би омогућила пољопривредницима да се прилагоде временским приликама и условима који нису увек повољни. С обзиром на сушну климу системи за наводњавање су одиграли кључну улогу у консолидацији Шпаније као пољопривредно-прехрамбене силе. Шпанија је данас прва земља ЕУ по наводњаваној површини са скоро 4 милиона хектара, што представља 22% укупне површине обрадивог земљишта у Шпанији. Поред тога, успешан процес модернизације система за наводњавање у последњих 20 година учинио нас је
међународним мерилом у модернизованом наводњавању. Тренутно се 75% наводњаваних површина у Шпанији односи на наводњавање прскалицама или кап по кап, што нас позиционира као једну од земаља у свету са највећом површином локализованог
наводњавања, што захтева мање воде и доприноси ефикасном коришћењу ресурса. Једном речју производи се више са мање воде.

Илустрација: Шпанија је друга у свету по површинама за пластеничку производњу

Шпанија је позната и по производњи у пластеницима и соларним стакленицима. Може тели нам рећи нешто више о томе?
– Шпанија је друга земља у свету са више 73.000 хектара под пластеницима за узгој воћа и поврћа. Захваљујући томе, на југу Шпаније воће и поврће се може производити и пласирати током целе године. Посебно се истиче регион Алмерија, са више од 30.000 хектара пластеника, који је постао „башта Европе“ и водећи регион у извозу пољопривредно-прехрамбених производа. То је практично половина укупне производње у Андалузији. Поред тога, соларне стакленике на југу Шпаније карактерише одрживост и брига за животну средину. С једне стране смо светски лидери у коришћењу биолошке контроле како би се штеточине које угрожавају усеве задржале на ниском нивоу, чиме се минимизира употреба хемијских пестицида. С друге стране, велика већина пластичних поклопаца који су потребни стакленицима се рециклира и поново користи. Шпанија је велики потрошач и произвођач биођубрива за исхрану биља, па је то сектор у којем су наше компаније све више фокусиране на иновативне производе који јачају приносе усева, смањујући утицај на животну средину.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар