Шири се незадовољство пољопривредника због стања на тржишту

Аутор: Gdjakovic
333 посета

Европски пољопривредници све више осећају страх за будућност и опстанак што јасно дају до знања и организовањем протеста. Ових дана су изашли на улице Бугарске јер се противе увозу житарица и сунцокрета из Украјине.

Ратари у Бугарској, у северним регијама Велико Трново, Русе и Плевен организовали су протест тражећи да се заустави бесцарински увоз, како кажу, јефтиних украјинских житарица, а упозоравају и на проблеме са увозом сунцокрета. Изашли су на улице са више од 50 трактора и комбајна те накратко блокирали саобраћај важног магистралног пута који повезује град Русе са унутрашњошћу земље, преноси „Агроклуб”.

ЗАДРУГА „СВИЛАМЕД“ ПРИМЕР ИЗ КОГА ТРЕБА УЧИТИ

Oдобрeнo 80 милиона евра малим и средњим предузећима

Кажу да се домаћа пшеница не може такмичити са увозом из Украјине, који је око 30 одсто јефтинији.

„Тржиште је колабирало, силоси су пуни“, рекао је јуче за државну телевизију БНТ координатор протеста Димитар Димитров, додајући да је сличне проблеме изазвао и увоз јефтинијег сунцокретовог семена из Украјине

У Холандији овај вид отпора има и политичке конотације. У тој земљи одржавају покрајински избори који ће одредити састав Сената, а међу странкама је и Пољопривредни грађански покрет (БББ). Евроактив пише да ће БББ искористити талас протеста против владине политике заштите животне средине те да би могао да освоји 13, од укупно 75 места у Сенату, који има овлашћења да блокира законе договорене у Доњем дому парламента, чак више од конзервативне странке актуeлног премијера Марка Рутеа. БББ сматра да је проблем са загађењем азотом на газдинствима преувеличан и да ће ограничења које садашња влада планира, довести до затварања фарми и несташица производње хране.

Борба против сиве економије биће још агресивнија

Како се наводи у анализи овог портала, у Пољској су фармери од почетка године на улицама. Тамошњи произвођачи указују на тешку ситуацију на тржишту, на пад цена житарица на светским берзама, рат који је довео до прилива робе преко источне границе те ниским ценама ставио пољопривреду те земље пред зид. Пољопривредници су разочарани, јер како време одмиче цене њихових производа су све ниже и скоро да нема потражње за њима. Нова сетва је пред вратима, а инпути су све скупљи.

Синдикат пољопривредника „Солидарност” је најавио наставак протеста и против увоза шећера и живине из Украјине. Све је извеснији генерални протест у Варшави. Такође, гранске организације из Пољске, Румуније и Бугарске су најавиле формирање заједничког форума и позивају остале земље да им се придруже. Њихов позив је упућен Одбору за пољопривреду Европског парламента, министрима пољопривреде, европосланицима.

Пљеваљски сир престигао моцарелу на листи најбољих на свету

Понављају да је највећи проблем останак украјинског жита у овим земљама те да више не могу да издрже притисак. Из Бугарске упозоравају да се житарице из Европе и Украјине не смеју мешати, јер се производе различитим технологија. У Украјини су дозвољена средства која су забрањена у ЕУ. С правом се питају зашто се њима налаже да организују производњу по правилима када то у овом случају није важно. Јануш Војчеховски, европски повереник за пољопривреду, поручио је незадољним пољопривредницима да је само питање дана када ће се одобрити помоћ која се припрема за Пољску, Румунију и Бугарску, земље које су највише погођене увозом из Украјине. Раније је најављивано да ће се помоћ исплатити из кризних резерви која су предвиђена буџетом ЗПП-а.

https://www.politika.rs/scc/clanak/543009/bugarska-ratari-protest

Srodni tekstovi

Оставите коментар