Шећерна репа иде на веће површине, обезбеђене погодности за производњу

Аутор: Gdjakovic
468 посета

Производња шећерне репе: Према коначним подацима Републичког завода за статистику, у 2022. години површина под шећерном репом износила је 34.728 ha, производња је за 18,6 % мања у односу на претходну 2021. годину и износила је 1.667.107 t, док је принос по хектару износио 48,005 t. Остварен просечан принос је нижи од вишегодишњег просека, али у мањој мери него код осталих пролећних култура, што ће ове године бити један од разлога за повећање сетвених површина.

Јесење и зимске падавине одржавале су повољну влажност земљишта и залиху влаге у дубљим слојевима обрадивог земљишта, што ће бити од значаја у првим месецима после сетве. (Републички хидрометеоролошки завод)

Цео регион у проблему, цена малине у паду

Инспекцијски извештаји о производњи шећера у кампањи за 2022/23 годину наводе производњу шећера од 236.318 тона.

Водећи произвођачи шећера у свету 

Тржиште:

Домаће: Стручњаци се слажу са прогнозама да се очекују веће површине под шећерном репом овог пролећа, имајући у виду понуђену откупну цену од 52 EUR/t, додатне бонусе, разне погодности које шећеране нуде код набавке репроматеријала, као и осетљивост других култура на временске прилике протеклих година. Највећи утицај на повећање заинтересованости произвођача да сеју шећерну репу очекује се као реакција на Уредбу о финансијској подршци произвођачима шећерне репе рода 2023. године, којом се подстиче њена производња на регистрованим пољопривредним газдинствима, на површини до 500 ha и уз принос од 50t/ha, у износу од 35.000 дин/ha.

Светско: Током претходних годину дана цене шећера на светском тржишту су се стабилизовале. За рафинисани шећер светска цена се кретала између 490 и 565 USD/t. (Прилог 2) Како се наводи у извештају америчког министарства пољопривреде (USDA), глобална производња шећера у тржишној 2022/23 години процењује се на нивоу од око 183,2 милион тона, за 2,8 милиона већа од оне претходне тржишне године. Већа производња је пројектована у Бразилу, Кини, а такође се очекује да ће Русија више него надокнадити пад производње у Европској унији, Индији и Украјини.

Шта се дешава са извозом пшенице?

                                                                                                                            Кретање цена шећера на берзама у USD/t

Према извештају, потрошња ће достићи рекордни ниво, због раста на тржиштима Кине, Индонезије и Русије. Пројектован је и већи извоз, јер ће пад производње у Индији бити надокнађен и премашен већим извозом из Бразила и Тајланда. Процењују се ниже залихе, јер ће раст глобалне потрошње премашити пораст у производње. Што се тиче кључних извозника, очекује се да ће Кина мање увозити користећи нагомилане залихе за домаћу потрошњу, а очекује се да ће смањена производња у Индији смањити и њихове залихе, док се очекује да ће Тајланд смањити залихе како би подржао већи извоз вођен снажном глобалном тражњом.

Актуелно:

Очекује се да ће ЕУ у наредним месецима финализирати Споразум о слободној трговини са Аустралијом. За обе стране, шећер је окарактерисан као осетљив производ и о њему се још није разговарало. Аустралија се наводно залаже за додатни приступ тржишту шећера у ЕУ, али индустрија шећера у ЕУ тврди да аустралијском шећеру у текућим преговорима не би требало одобрити додатни приступ тржишту ЕУ (како је објавило Европско удружење произвођача шећера) и наводе кључне разлоге, као што је: не постојање мањка шећера на заједничком тржишту ЕУ; чињеница да је сектор шећера у ЕУ већ суштински отворен, након што су завршени преговори са великим произвођачима шећера – Бразилом, Централном Америком и Јужном Африком, у којима су дати значајни бесцарински уступци на увоз шећера; да Аустралија већ има приступ тржишту ЕУ преко ексклузивне квоте СТО од 10.000 тона, која је у потпуности задржана након одласка Уједињеног краљевства из ЕУ, поред приступа другој квоти СТО за све земље (Erga Omnes) од скоро 300.000 тона; да је шећер произведен у ЕУ одрживији, односно узгајивачи шећерне репе већ се придржавају највиших еколошких и здравствених стандарда у свету, што за последицу има веће трошкове и неравноправне услове у односу на произвођаче из трећих земаља, као и да би Концесије на увоз шећера из Аустралије додатно повећале притисак на економску одрживост сектора шећера у ЕУ, који је затворио 15 фабрика од краја производних квота 2017. године .

Све што нисте знали о узгоју босиљка

Извор: Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар