Шеф Светске банке раговарао са министром пољопривреде, нови конкурси и решења су извесни

Аутор: Gdjakovic
885 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић данас се састао са Николом Понтаром, шефом канцеларије Светске банке у Републици Србији који се на овој дужности налази од недавно. Два званичника су се упознала и разменила мишљења о актуелним пројектима које Светска банка финансира у нашој земљи. Саговорници су оценили да је од изузетног значаја то што се на конкурс за пољопривреднике у оквуру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије који се финансира из кредита Светске банке, познат под називом 50:40:10 јавио велики број пољопривредника. То говори о тренду развоја пољопривреде Србије али и потврђује да су овакви пројекти корисни за сектор.

Када је у питању први конкурс следи издавање решења подносиоцима који су изнад црте и упућивање у други корак. У другом кораку корисници морају да обезбеде бизнис план, писмо о намерама из пословних банака да су спремне да кредитирају корисника и осталу документацију, а потом ће се ићи на потписивање уговора са онима који испуне тражене захтеве.

Према подацима ресорног Министарства поднетo je 2316 пријава од чега се 2085 односи на набавку нових трактора или  на нови трактор и осталу  опрему што је чак 90% свих захтева.

Од укупног броја апликаната 67 су правна лица а 2249 физичка лица, а када је у питању пол 1505 захтева поднели су мушкарци а 742 жене. Златиборски округ има највећи број поднетих захтева 16,75% што је очекивано јер се у том региону доминантно баве воћарском производњом, а овај позив се управо односи на сектoре воћартва и повртарства.

Подећамо, до састанка је дошло одмах након повратка делегације Министарства из Брисела где се разговарало о ИПАРД средствима и подршци Европске уније као и извозу меса и  прерађевина живине и свиња. Заједно са националним мерама пољопривредницима је на располагању више од 400 милиона евра што је рекордна сума до сада и има тенденцију раста како се развија пољопривреда. Недавно је објављено да ће Србија и ове године упркос суши и пандемији пребацити извозни резултат из прошле године и остварити двоцифрен раст у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије где је забележен и суфицит вредан две милијарде евра док ће укупан извоз бити већи него претходне године за 600 милиона евра.

Srodni tekstovi

Оставите коментар