Шаренило и богата понуда на пијацама

Аутор: draganadpetrovic
416 посета

Свекрве и таште одрешиле кесу. У јеку су припреме ускршње трпезе око које ће се окупити синови, ћерке, снаје, зетови, унуци, прича продавачица на пијаци „Зелени венац”, док задовољно трља руке.

‒ Знате како већ иде… Празник је прилика да се људи одморе и друже. Сви купују, свако према својим могућностима, али да се пазари више него иначе, пазари се – прича и показује шта продаје на својој тезги ‒ тиквице, кромпир, ротквице, празилук…

Зелени се и шарени чувени „Зелењак”, а купци пристижу са свих страна, наоружани кесама, колицима, великим торбама познатим у народу као „крмаче”. За килограм кромпира на овој тржници потребно је издвојити од 20 до 80 динара.

‒ Двадесет динара за кило кромпира? Какав ли је то кромпир, ево, жива нисам! – сумњичава је једна суграђанка.

Илустрација: У понуди млади спанаћ/Фото:Pixabay

Кромпир је домаћи, рече човек који је стајао за тезгом, а цена је права ситница јер је реч о акцији. Килограм тиквица кошта између 60 и 80 динара, ротквице се нуде у везама под паролом „три за сто” или једна за 40, 50 динара. На тезге је стигао и млади кромпир, а поред парчета картона на ком пише „бирај” истакнута је и цена која се креће између 150 и 250 динара по килограму, у зависности од тезге.

Килограм шаргарепе је око 70 динара, домаћи нови купус стаје између 90 и 100, слатка зелена паприкa 200, а жута 300 динара. Црни лук je од 60 до 80 динара по килограму, за исту количину празилука потребно је издвојити 100 динара, док је краставац од 100 до 150. За зелену салату треба дати између 30 и 60 динара, а везица мирођије је 40 динара. Килограм парадајза кошта од 150 до 300 динара.

Илустрација: Цена тиквица између 60 и 80 динара по килограму

На тезгама на којима се нуди воће црвене се јагоде. У пластичним кутијама или „корпицама”, непрскане, свеже, домаће… За један килограм слатког сочног воћа требало би издвојити од 200 до 450 динара, док се оне у корпицама могу пазарити већ за 150. Банане су око 70 динара по килограму, а поморанџе „слатке као мед” 100 и 150. Јабуке иду од 40 до 80 динара по килограму.

На пијаци Звездара килограм црног лука може се пазарити за 80 динара, млад кромпир стаје 250, килограм краставаца око 200, док је за зелену салату потребно издвојити од 60 до 100, а за тиквице 150 динара по килограму…

Илустрација: Салата од 60 динара до 100 динара/Фото:Pixabay

У складу са доласком пролећа и протеклим православним празником Цвети, око ког ваља засадити покоју цветницу, посетиоци ове тржнице ипак су се највише тискали око тезги на којима се нуди цвеће… Пазаре се мушкатле по цени од 80 до 100 динара, лепи јова нуди се за 30 или три комада за 100 динара, а ту су бегоније које коштају педесетак динара. Жене, а и понеки мушкарац, нарочито се одушевљавају такозваном висећем цвећу.

Илустрација: У понуди и мушкатле/ Фото:Pixabay

‒ Ставим висеће мушкатле на терасу, па мој миље на сто, корпица са јајима и милина. Шарене мушкатле, шарена јаја ‒ рекла нам је једна бака из комшилука, док је њен супруг покушавао да је убеди да „се заустави” са узимањем саксија.

Неки од суграђана које смо срели на тржници Зелени венац увелико знају којим ће се ђаконијама частити у току празничних дана.

‒ Луковином ћу бојити јаја ‒ каже суграђанка Јелена Тодоровић ‒ а за децу и унуке месим домаћи хлеб, затим иду домаћа супа, печење и млади кромпири, зелена и шопска салата, а за десерт – штрудла. Претходних година много више сам се оптерећивала тиме шта ћу спремити за празнични ручак. Онда се десила ова корона и схватила сам да је најважније да будемо здрави и да заједно прославимо празник – каже с осмехом, а затим се губи међу шареним пијачним тезгама.

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/477986/Bogata-ponuda-na-pijacama

Srodni tekstovi

Оставите коментар