Шапчанин поклања цео род вишње, навали народе

Аутор: draganadpetrovic
614 посета

Пошто је Далибор Вујковић из поцерског места Цуљковић код Шапца одустао од бербе вишања због ниске откупне цене и обећао да ће целокупан род да поклони, људи су навалили да бесплатно себи наберу вишања на његову плантажи.

– Првог дана је дошло 15-20 људи из Шапца и околине. Нисам видео све јер сам морао да идем да купим сено на другој њиви, а све које сам видео одвео сам до њиве и рекао да беру колико хоће и ништа не дугују. Неке је у дворишту дочекала мајка, послужила их кафом и хладном водом – прича Далибор.

Илустрација: Далибор тврди да му се не исплати да бере вишње

Због пет динара зараде одустао од бербе вишања и цео род поклања: Ко жели нека дође и бере колико му треба.

После „добар дан“ сви одреда су, наставља Далибор, поново питали да ли су вишње заиста бесплатне.

– Нисам се наљутио ни увредио што су поново питали за цену. Знам да су људи неповерљиви, па су помишљали да се шалим, а приметио сам да је појединима било мало непријатно – додао је Далибор.
Хвалили су воћњак који подсећа на парк, крупноћу и квалитет вишања од којих ће кувати слатко и правити сирупе и сокове. У канте и гајбице су брали колико су желели и нико није загледао колико су набрали нити су морали да плате када су одлазили.

– Неизбежни су били коментари о мојој одлуци, о положају пољопривредника и ниским откупним ценама. Ако откупљивачи плаћају килограм вишње 35 динара, а берачу треба да платим 30, онда нема зараде и зато сам све алалио и одлучио да вишње поклоним – каже Далибор.

Са 400 стабала на две њиве, која су добро родила, може да се набере око пет тона црвених плодова. За своје домаћинство Вујковићи ће оставити двадесетак килограма, а остало и наредних дана људи могу бесплатно да беру.

– Искрчићу једну њиву и оставити да рађа половина стабала. Живот ми је узела вишња, осам година нема зараде – рекао је на крају.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4184738/za-pet-dinara-zarade-necu-ni-da-berem-domacini-iz-pocerine-beracima-kuvali-kafu-a-oni-brali-koliko-su-hteli-i-nista-nisu-platili

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Plisken 25. јун 2023. - 04:04

Navali marvooo !!!
Živeo ti Vučić.

Одговори

Оставите коментар