Брачни пар Милена и Нико Сјерић годинама се на породичном имању у Љељенчи код Бијељине, баве производњом и
прерадом бундеве, која се све више користи у исхрани, али и као природни лек. Сјерићи од 2010. године производе неколико сорти бундеве,међу којима су и голица, хокаидо и мускатна бундева.„Бундеву узгајамо сваке године на шест до седам хектара.Голицу сејемо на већој површини, док мускатну и хокаидо узгајамо на нешто мањим парцелама, – прича нам Милена.Од бундеве може да се прави практично све, од сланог и слатког до киселог програма – колачи, пите, пецива, уље, чорбе и сокови. У комбинацији са бундевом добро иду шаргарепа,јабука и дуња – истиче Сјерићева и додаје да у будућности планирају да прошире асортиман својих производа.„Користећи дугогодишње искуство, развили смо властити начин производње и врло смо поносни на наше производе.Упорним радом и жељом усвојили смо технологију прераде бундеве. Имамо малу, али ексклузивну производњу и посебно смо пажљиви у свакој фази производње од њиве до трпезе. Подржавамо здрав начин исхране нудећи природне производе од бундева. Желимо заслужити поверење наших купаца нудећи здраве производе високог квалитета. Наши производи не садрже било какве додатке (шећер,ароме, адитиве и др.) и 100% су ПРИРОДНИ. Желимо поделити богатство витамина, минерала ,мириса и укуса које нуде наши производи и указати на важност конзумирања природних производа и производа од бундеве у свакодневну прехрану.Црни ким је једна од најпознатијих биљака у историји медицине. У древним цивилизацијама коришћен је за побољшање пробаве, код прехлада, главобоља, инфекција и зубобоља. Семе црног кима је пронађено у гробници фараона Тутанкамона.
Као изузетан имуномодулатор, уље црног кима помаже при лечењу не само оних болести које настају као последица
ослабљеног имунолошког система, већ и оних код којих је узрок претерана имунолошка реакција. Због доказаних
хемопревентивних и хемотерапијских својстава 1996. године Савезна управа за контролу лекова и хране САД одобрила је употребу црног кима у третманима канцерогених болести.Бундевино уље је богато омега 3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма,побољшавају здравље репродуктивних органа и обезбеђују леп изглед коже, као и бољу функцију централног нервног система, односно мозга. Препоручује се у лечењу простате.Бундевино уље регулише ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и помаже у лечењу синдрома иритираних црева. Побољшава пробаву и штити бубреге. Помаже и код затвора те упале дебелог црева (колитиса). Ефикасно је код жгаравице и ублажава синдром иритабилних цријева. Доказана је и снажна моћ овог уља у превенцији оштећења бубрега узрокованих дијабетесом. Помаже срцу и крвним жилама.
“Од прошле године смо почели правити чоколаду са семенкама бундеве, млечну белу чоколаду као и црну чоколаду. На 88.међународном сајму у Новом Саду, добили смо златну медаљу на коју смо јако поносни. Драго нам је што су препознали нашу идеју, дизајн као и квалитет наших производа.Наша црна чоколада садржи 70 одсто чоколаде и 30
одсто семенки буневе. Ради се са белгијском чоколадом,квалитетном ,70,5 одсто је какаоа.Поред семенки и свега сезонског што нисмо излозили овде,правимо ликере и слатка од сезонског воћа и поврћа. Наша црна чоколада садржи 70 одсто чоколаде и 30 посто семенке буневе. Ради се са белгијском чоколадом, квалитетном ,70,5
посто је какао. Радимо све ручно чак и кутије и етикете.
Извор: Агробизнис магазин