Цене јагањаца и прасади се уједначиле и расту

Аутор: Gdjakovic
441 посета

На сточној пијаци у Врању евидентиран је раст продајне цене телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, пошто је доминирао износ од 620 дин/кг. У кланицама на подручју Шапца и околине, дошло је до пада откупне цене телади, СМ расе, пошто је доминирао износ од 730 дин/кг. Откупна цена крава за клање била је нижа у односу на претходни период према извештају репортера СТИПС из Пожаревца, у кланицама на подручју браничевског региона. Доминирао је износ од 220 дин/кг. Обим откупа био је просечан. На сточној пијаци, на подручју овог града, могла су се пазарити телад, товна јунад, телесне масе од 350 до 480 килограма и краве за клање. Цене су задржале прошлонедељни ниво. Нижа је била откупна цена товних бикова, СМ расе, у кланицама на подручју Нишавског региона, у односу на претходни период. Доминирао је износ од 360 дин/кг. Пад откупне цене крава за клање забележен је, такође, и у кланицама на подручју шумадијског региона, јер су одгајивачи за откупљена грла најчешће добијали 250 дин/кг. Поред њих вршен је откуп телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, по цени од 800 дин/кг и товни бикови телесне масе од 350 до 480 килограма, по доминантној цени од 330 дин/кг.

Одличан квалитет дувана ове године, а такве и цене

Кланичари са подручја јабланичког региона, су у седмици за нама, откупљивали товне бикове, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, по цени од 350 дин/кг и краве за клање, по доминантној цени од 230 дин/кг. На пијаци живе стоке у Лесковцу је изостала продаја телади и осталих категорија говеда. Према извештају репортера СТИПС из Лознице, у кланицама на овом подручју, забележена је слаба понуда товне јунади, телесне масе од 350 до 480 килограма, по доминантној цени од 340 дин/кг, просечна понуда товних бикова, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, по цени од 350 дин/кг и просечна понуда крава за клање, СМ расе, чија је откупна цена била, такође, на прошлонедељном нивоу.

Доминантна откупна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, достигла је износ од чак 550 дин/кг у кланицама на подручју Шапца и околних места. Виша је била и откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, јер су одгајивали добијали 275 дин/кг за откупљена грла. У кланицама на подручју пчињског региона дошло је до раста откупне цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, јер је домиирао износ од 290 дин/кг. Карактеристика сточне пијаце у Чачку протеке недеље била је пад доминантне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на 520 дин/кг, док су цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма и крмача за клање биле више. Најчешћа продајна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, износила је 350 дин/кг, док је за крмаче за клање требало издвојити 250 дин/кг. Раст продајне цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, забележен је на пијаци живе стоке у Крагујевцу, упркос доста доброј понуди. Најчешће су се могли пазарити за 300 дин/ кг. Кланичари са подручја шумадијског региона по вишим су ценама у односу на претходни период откупљивали прасад телесне масе, од 16 до 25 дин/кг, обе категорије товних свиња и крмале за клање. Доминантна цена прасади износила је 500 дин/кг, за товне свињ су у зависности од категрорије грла плаћали од 240 до 300 дин/кг, а за крмаче за клање 230 дин/кг.

Откупна цена јагњади се изједначила са откупном ценом прасади у кланицама на подручју Мачванског региона упркос доброј понуди ове категорије оваца јер је доминирао износ од 550 дин/кг. Протекле су седмице репортери СТИПС из Крагујевца забележили раст цене јаради пошто је доминирао износ од 350 дин/кг, за продају је довезено десетак грла. Поред јаради било је у понуди јагњади по цени од 500 дин/кг, двиски по цени од 210 дин/кг, оваца за 180 дин/кг и коза по цени од 120 дин/кг. Упркос доброј понуди јагњади протекле седмице на сточној пијаци у Чачку повећано интересовање купаца условило је даљи раст цена па је доминирао знос од 480 дин/кг. Раст откупне цена оваца забележен је протекле седмице у кланицама на подручју Шумадијског региона јер је домиирао износ од 190 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан као и предходни седмице. Овце су биле скупље и на пијаци живе стоке у Врању ппошто је доминирао износ од 190 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена јаради јер с се најчешће могли пазарити за 380 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу су се у периоду од 20. до 26. новембра могли пазарити јагњад по доминантној цени од 450 дин/кг, јарад за 350 дин/кг, овце за које је требало издвојити 200 дин/кг и козе по доминантној цени од 170 дин/кг.

Сада је прави трнутак да искористите плодове мушмуле

 

Srodni tekstovi

2 коментари

Врање 30. новембар 2023. - 22:49

У Врању је затворена сточна пијаца, односно на тим простору је изграђен вртић, а сточна пијаца је сад у овом крају само у Ристовац.
Цена прасића је450 динара а свиња за свињокољ је 350.
На пијаци, је баш тешко трговати, јер је доста удаљена, тако да се више тргује на имању а пољопривредника.
Ова локална власт је сзрнисака сточаре, уместо да модернизује пијацу, она је сасвим укинула, без решења за даљи нормални живот у овом крају.

Одговори
Отишла цена прасади, али то није крај јер кажу још 200 динара ће поскупети до Божића | Удружење новинара за пољопривреду 2. децембар 2023. - 06:25

[…] је у сталном порасту – у Шапцу је достигла 600 динара. Понуда је мања од потражње, због тога је поскупео килог…(цене на сточним пијацама и у кланицам аширом […]

Одговори

Оставите коментар