Цене сточне хране понегде у паду, а на берзи раст цена пшенице и кукуруза

Аутор: Gdjakovic
367 посета

Пре ма извештају репортера СТИПС из Ниша протекле су недеље били јефтинији кукуруз окруњен, природно сушен ипеница упаковани у џакове од 50 килограма на пијаци у овом граду упркосврло слабој понуди. Код оба
пољопривредна производа доминирао је износ од 25 дин/кг.
На газдинствима у околини Панчева забележен је раст доминантне цене пшенице на 25 дин/кг и пад цене кукуруза
окруњеног природно сушеног упакованог у џакове од 50 килограма на 20 дин/кг. Кукуруз је био скупљи у односу на претходни период на пијаци у Панчеву, јер је доминирао износ од 22 дин/кг.


У малопродајним објектима на подручју Кикинде дошло је до пада цене сојине сачме у односу на претходни
период. Доминирао је износ од 105 дин/кг. Поред сојине сачме могли су се пазарити сточно брашно по цени од 17 дин/кг и сунцокретова сачма по цени од 50 дин/ кг.
Доминантна цена сојине сачме у малопродајним објектима на подручју Крагујевца износила је 110 дин/кг. За сунцокретову сачму требало је издвојити 60 дин/кг, пшеницу 30 дин/кг, кукуруз 27 дин/кг, док је доминантна цена сточног брашна износила 25 дин/кг.
Није било битнијих промена ни на пијаци у Краљеву. Забележена је понуда пшенице по цени од 34 дин/кг, сточног јечма по цени од 30 дин/кг и кукуруза по цени од 27 дин/кг. На газдинствима у околини Лознице су протекле седмице биле изједначене цене пшенице и сточног јечма (34 дин/кг) као и кукуруза и луцеркиног сена у балама (28 дин/кг). За сојино зрно је требало издвојити 80 дин/кг. (Извор СТИПС)

На берзи расте цена кукуруза и пшенице, а соја пада

Током претходне недеље преко Продуктне берзе прометовано је 2,200 тона робе, за 25,14% мање него претходне недеље. Финансијски промет био је мањи за 20,1% и износио је укупно 61.672.500,00 динара. Цене кукуруза и пшенице наставиле су раст, док је соја имала силазни тренд цене у односу на претходну седмицу. Највише се трговало кукурузом.

Почетак недеље на тржишту кукуруза обележило је повећање активности и понуда која је била доста слабија од тражње, да би средином недеље дошло до смањења активности учесника на тржишту. Кукуруз је ове недеље заузео примарно место у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 50%, а највише интересовања купци су показали за кукуруз са анализом на афлатоксин. Кукурузом се трговало на јединственом ценовном нивоу од 17,60 дин/кг без ПДВ-а (19,36 дин/кг са ПДВ-ом) што уједно представља и пондер цену. У односу на седам дана раније, приметан је ценовни раст од 1,41%. Трговало се и кукурузом са преузимањем до 29.2.2024. године по цени од 18,00 дин/кг без ПДВ-а, а закључен је и робно-берзански уговор на паритету ЦПТ лука по цени од 18,50 дин/кг без ПДВ-а.

Када је у питању пшеница, током читаве недеље тражња је била већа од понуде, која је била изузетно слаба. Након две седмице у којима је пшеница била најтргованија култура, ове недеље она је у укупном обиму промета учествовала са 27%. Житом се трговало у ценовном распону од 21,20 до 24,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 22,86 дин/кг без ПДВ-а (25,14 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на протеклу недељу забележен раст цене. Будући да се током седмице највише трговало пшеницом са вишим параметрима квалитета, раст цене износио је 10,7%. Трговало се такође и пшеницом са хектолитром 72кг по цени од 18,30 дин/кг без ПДВ-а, као и пшеницом на паритету ЦПТ купац са плаћањем по испоруци по цени од 24,71 дин/кг без ПДВ-а.

Тржиште соје

На тржишту соје током читаве недеље није забележена већа активност учесника, а однос понуде и тражње био је уравнотежен. Сојиним зрном се трговало у ценовном распону од 53,50 до 55,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета, при чему је био приметан пад цене како се седмица ближила крају. Пондер цена износила је 53,84 дин/кг без ПДВ-а (59,23 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на седам дана раније пад цене од 1,39%. Од укупног обима промета соја је чинила 18%.

Тржиште сточног јечма и ове недеље је било мирно, а закључен је један робно – берзански уговор за сточни јечам са хектолитром 60кг по цени од 16,90 дин/кг без ПДВ-а (18,59 дин/кг са ПДВ-ом).

Андреа Костић, Продуктна берза

Srodni tekstovi

Оставите коментар