Цене жита враћају се на ниво пре сукоба у Украјини

Аутор: draganadpetrovic
385 посета

Цене жита враћају на ниво непосредно пре него што је 24. фебруара почео сукоб у у Украјини.

Аналитичари коментаришу да су цене, бар привремено, ослобођене премија повезаних са геополитичким ризицима, саопштила је консултантска кућа Агрител, а преноси портал Агрархојтe.Претходни извештаји показали су да је светско тржиште сада већ преплављено украјинском, посебно руском пшеницом, а цену обара и најава рекордне жетве у Аустралији што је ублажило забринутост око глобалне понуде.

Како се наводи, цене пшенице падају на 300 евра по тони, а на чикашкој берзи достигле су годишњи минимум или ниво пре руско-украјинског сукоба. Термински уговори за пшеницу у Европи закључивани су по најнижим ценама још од марта ове године.

–Чини се ипак да је прича далеко од краја и да ће, поред уобичајених проблема у зимском периоду, у наредним недељама све више до изражаја долазити геополитички проблеми, оценили су аналитичари ове консултантске куће.Разлога за претерани оптимизам нема јер су ове цене жита и даље значајно више него пре поремећаја на тржишту који је почео током пандемије.

Илустрација: Стручњаци упозоравају да је ово вероватно привремен пад цене пшенице

Европска унија већ је извезла 14,9 милиона тона обичне пшенице до 4. децембра, што је нешто више у поређењу са 14 милиона у претходној кампањи. Само Француска је извезла 5,89 милиона тона, а Немачка је продала 1,58 милиона трећим земљама. Према објављеним подацима, увоз кукуруза на нивоу ЕУ био је 12,56 милиона тона ( од чега је 43 одсто из Украјине) што је знатно више него прошле године. Према анализи Агритела, Кина остаје кључни играч на тржишта после најављеног ублажавања мера због ковида 19. Тиме расту очекивања да ће бити повећана тражња за житарицама и другим пољопривредним производима.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/528127/cene-zito-ukrajina

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар