Цена малине пала, а дневнице иду до невероватне цифре!

Аутор: Gdjakovic
1,K посета

Сезона брања малина је на прагу, а судећи по огласима, малинари су спремни да дају и до 8.000 динара дневницу за вредне бераче, уз обезбеђен смештај и храну. Ранијих година, многи су имали проблем са проналаском берача, па су ове године решили да подигну дневнице.

Тако многа домаћинства нуде дневнице од 4.000 до 8.000 динара за брање малина у околини Ариља. Други место дневница, исплаћују раднике по килограму и то по око 80 динара. Већина понуда за посао су из околинеи Ариља и Бајине Баште.

Малинари се слажу да брање „црвеног злата“ није лак посао, али наводе да је добро плаћен.

Зато ако сте икад помишљали на сезонски посао који би могао да вам донесе добру зараду за кратко време, свакако размотрите и брање малина. Уз дневницу која није мала плаћен јепревоз, смештај, сва три оброка, кафа, сокови и све што је неопходно за живот у периоду док траје берба. Значи, чиста зарада без икаквих трошкова, ако погледате оглас у којима се траже берачи. Чак не трошите ни струју ни воду код куће, јер обитавате у смештају које обезбеђују газде.

 

 

Извор: https://ucentar.rs/2023/06/20/za-branje-malina-daju-velike-dnevnice-svi-jure-radnike-oglasi-puni-a-evo-sta-osim-novca-jos-nude-beracima/

У малињацима махом раде старији радници

Остварују се прогнозе познавалаца тржишта да ће ово бити једна од најнеизвеснијих сезона за малинаре, али и остале у ланцу откупа и дистрибуције.

Један од водећих домаћих стручњака др Александар Лепосавић, из Института за воћарство у Чачку, за „Политику” је изјавио да на европском тржишту у складиштима још има робе, али да је она прилично лошег квалитета.

– Квалитетне малине је мало и једина база је Србија. То може бити залог за наступајућу сезону с обзиром на дешавања на тржишту – нагласио је Лепосавић.

Навео је да је цена тог воћа дестимулативна, а да су произвођачи урадили све што је било до њих.

Напоменуо је да је ситуација у главним малинарским подручјима, где није било проблема с вишком влаге или сушењем земљишта, за сада још добра. Што не значи да ће тако и остати ако се наставе овакве временске прилике или ако дође до наглог повећања температуре када се очекује појава масовног сушења и проблема у малињацима.

Када је реч о сектору малинарства, министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је недавно да је од почетка године уведен мораторијум на кредите и њихов репрограм иде на 12 месеци.

У Ариљу је 17.6. 2023 одржан састанак Удрузења малих хладњаца и великих произвођача малина Насе воће Србија и донети су слећи закључци:

1. Хитно да се убрза одобравање кредита у банци Поштанска штедионица по једноставној процедури и залогу малине са личним меницама за добијање кредита а намена је исплата произвођача и добављача.

2. Приоритет да се кредит одобри хладњачама у року ид 10 дана, онима које имају одрешђену количину малина на лагеру у сопственој хладњачи и имају пријављено дуговање РПГ и добављачима репроматеријала који је коришћен за производњу и прераду малина.

Srodni tekstovi

Оставите коментар