Цена ајвара посвађала људе на мрежама

Аутор: draganadpetrovic
330 посета

Потрошачи у Србији данима причају о цени паприке која по килограму у маркетима и на пијацама кошта од 200 до чак 330 динара, као и о цени ајвара где тегла правог домаћег ајвара достиже износ од 1.400 динара на појединим тезгама на пијацама или код самих произвођача.

Стручњаци за Курир су објаснили да је цена паприке висока због лоше године за поврће, али и због трошкова нафте, радне снаге и наводњавања те је самим тим скочила и цена ајвара.

Међутим, потрошачи полемишу о томе откуд разлика у цени од минимум 700 динара јер се у појединим маркетима тегла ајвара може наћи већ од 350 динара, док је у неким другим чак 1.000 динара.

Илустрација: Потрошачи полемишу о томе откуд разлика у цени од минимум 700 динара за теглу ајвара

Наравно, цену производа диктира сам произвођач, али и величина тегле, међутим, поједини потрошачи су се на друштвеним мрежама питали и како препознати прави домаћи ајвар ако занемаримо високу цену.

– И како овај ајвар 350, а наш 1.000 динара – гласила је једна објава на друштвеној мрежи X (Твитер) која је покренула лавину коментара.

– Где га нађе за 350 – гласи један од коментара, док је други корисник ове мреже објаснио да су јефтинији ајвари наводно направљени од барене паприке те да такав ајвар има већи садржај воде од класичног ајавара, а самим тим нема ни исти квалитет и класичан укус као прави домаћи ајвар.

Домаћица Данијела К. каже за Курир да се прави домаћи ајвар прави искључиво од печених меснатих паприка.

– Многи ајвари садрже и плави парадајз као и обични парадајз. Међутим прави домаћи ајвар има само паприку. Неко ту ставља и љуте папричице, али ништа осим паприке. Њих печемо на плотни. Затим их оставимо у најлонске кесе које избоцкамо и оставимо да се процеде. Паприке ољуштимо, извадимо семенке и петељке и чисту је мељемо на машини за месо. У шерпу где кувамо ајвар поред млевених паприка стављамо о уље, сирће, со, шећер и пржимо уз константно мешање.

Илустрација: Припрема домаћег ајвара захтева доста времена, труда и умећа

Када склонимо са ватре додајемо конзенрванс. Тегле стерилишемо, сипамо ајвар, добро затворимо и чувамо на сувом и тамном месту – каже Данијела К. и додаје да је приликом куповине ајвара у маркетима можда једини показатељ правог квалитета цена производа.

– Најбоље је куповати од проверених домаћих произвођача јер вам то гарантује да је производ квалитетнији.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4276536/kako-prepoznati-pravi-domaci-ajvar-u-prodavnicama

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар