Хоће ли Србија имати рекордан извоз пшенице?

Аутор: draganadpetrovic
341 посета

У прошлој економској години Србија је, упркос, забранама и ограничењима, успела да извезе више од милион тона пшенице.

У нову економску годину, која је за произвођаче ове пољопривредне културе почиње у јула када и жетва и траје наредих годину дана, Србија је ушла са неких 700.000 тона пшенице старог рода, што је наговештавало да ћемо жита имати довољно, не само за своје потребе, већ и извоз.

За домаће потребе, ако се урачуна све, потребно нам је не више од 1,5 милион тона, а просечан годишњи род буде од неких 3 до 3,5 милиона тона.

Прошле године извозници, али ни произвођачи, нису били задовољни односом државе према њима.

Због рата у Украјини, која је уз Русију једна од највећих извозница пшенице у свету, тржиште се дубоко пореметило. Цене су скочиле, али то за наше произвошаче није значило много јер је извоз све до лета био ограничен квотама, и за пшеницу и за кукуруз.

Последњих дана у страним медијима, и на иностраним порталима специјализованим за пољопривреду, појавиле су се вести да Србија преговара о извозу милион тона пшенице за Египат.

– Египат, један од највећих светских увозника пшенице у преговорима је да купи милион тона од Србије – пише Блумберг, подсећајући да ће ова афричка земља морати да се окрене мањим тржиштима јер је више од половине укупног увоза пшенице долазило из Русије.

Илустрација: Извоз пшенице се као један од приоритета

Наиме, Египат је највећи увозник пшенице на свету. Иако је и један од већих произвођача, то што они на својим малим површинама посеју није довољно да покрпи ни половину њихових потреба. Зато увозе годишње и до 11 милиона тона.

– Глобална тржишта житарица су се смањила у односу на врхунац из 2022. и нејасно је колико далеко Србија може да оде да би попунила све недостатке. Србија обично извози око милион тона пшенице или мање у датој сезони, а Министарство пољопривреде САД предвиђа продају од 600.000 тона ове године – истиче Блумберг, напомињући да се не помиње временски оквир када би пшеница могла да се у случају Србије извезе преко румунске луке Констанце ка Египту.

Званичници у Србији нису причали о томе колико би тона жита могло да оде и у ком временском периоду за Египат, али озбиљнији преговори са овом државом почели су још јула прошле године, када је председник Египта Абдел Фатах ал Сиси посетио Београд.

Резултат те посете је чак 13 потписаних уговора о сарадњи Египта и Србије, а председник Србије Александар Вучић рекао је да је договорена продаја житарица Египту, јер је Србија недавно добила сертификат за извоз пшенице, као и за јабуке, а, како је тада рекао, надају се и за говеђе месо.

Извоз пшенице се као један од приоритета помињао и у разговору министарке пољопривреде Јелене Танасковић са амбасадором Египта у Србији Баселом Салахом у децембру прошле године.

Танасковић је тада рекла да је успостављање споразума о слободној трговини са Египтом један од приоритета и истакла како је египатска страна показала интересовање за увоз пшенице и воћа из Србије.

Агроекономски аналитичар Жарко Галетин каже да није упознат са тим када ће и колико пшенице отићи за Египат, али подсећа да у овој економској години, од јула прошле године, имамо потенцијал за извоз 1,4 до 1,5 милиона тона пшенице.

– У овом тренутку Србија нема капацитет да извезе количину од милион тона за Египат, али ту се поставља питање ако се о томе преговара на који је то период – истиче Галетин.

Он подсећа да смо са Египтом потписали протокол о сарадњи, да су усклађени фитосанитарни услови што је све основни предуслов да крене извоз.

– То што смо због забране извоза у ову економску годину летос ушли са озбиљним резервама јесте отворило могућност да се извезу велике количине, а економска 2022/2023. могла би да да остане упамћена као она у којој је извоз био рекордан – наглашава Галетин.

Илустрација: Од извоза меркантилне пшенице Србија је у претходној економској години зарадила 255 милиона долара

Последњих недеља цене пшенице и кукуруза на домаћем тржишту падају, док су на иностраном у благом расту.

На Продуктној берзи у Новом Саду последњиих дана је са 33 динара по килограму пала на 28 динара, толико је пре два дана на берзи била цена и кукуруза, који је крајем јануара коштао 31 до 32 динара по килограму.

Према подацима Привредне коморе Србије, Србија је до јуна прошле године извезла 1,06 милиона тона пшенице, с тим да је од марта до јуна када је на снази било ограничење тај извоз износио 339.340 тона.

У том периоду најзначајнија тржишта за извоз пшенице током јуна била су Румунија, у коју је отишло мало више од 40.000 тона, Италија (29.541 тона), део је отишао и за Северну Македонију и БиХ.

Од жетве 2021. Србија је располагала са 3,7 милиона тона пшенице, што је тада било довољно и за извоз, и то више од 800.000 тона и завршне залихе од неких два милиона тона.

Од извоза меркантилне пшенице Србија је у претходној економској години зарадила 255 милиона долара, а од кукуруза 557 милиона долара.

Ако се погледа спољно-трговински биланс, Србија је током 2021. од извоза производа пољопривреде и прехрамбене индустрије приходовала 4,9 млрд УСД, што је био раст од 19,7% у односу на годину дана раније.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4031659/hoce-li-srbija-imati-rekordan-izvoz-psenice

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар