Хоће ли купинари проћи боље од малинара, почетна цена обећава

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Цена купине овог лета биће бар, ако је судити по проценама купинара и хладњачара, већа од малине. За килограм овог воћа ће се како се најављује добијати највероватније као и лане 200 динара.

На једној друштвеној мрежи која окупља произвођаче лицитира се чак до износа од 350 динара за килограм, а неки тврде и да ће због извоза у Француску ово воће сигурно достићи 300 динара.

Скептици, пак сматрају, да се још не зна ни износ по коме се откупљује малина, чија је берба у пуном јеку, а камо ли колико ће бити купина.

Илустрација: Због начина сазревања купине берба се изводи у више наврата

Прошле године крајем јула и почетком августа на пијацама се пазарила по цени од око 500 динара, док је на Кванташу била око 350. На почетку сезоне, када се тек појавила на тезгама, продавци су тражили 800 динара по килограму, нешто касније ишла је по 600, да би онда пала, али у Београду се ретко где налазила до краја сезоне испод 500 динара.
Због начина сазревања купине, берба се изводи у више наврата. Укупно време сазревања и бербе плодова купина траје између 30 и 40 дана. Плодови не стижу истовремено, већ постепено те се берба код комерцијалних сорти у нашим условима изводи од пет до седам пута. Најраније почиње да стиже средином јула, али углавном је берба у јеку крајем истог месеца.На нашем подручју хладњаче најчешће класирају купину у прву и другу квалитетну класу. Како се највећи број убраних плодова извози, произвођачи се морају придржавати међународних стандарда квалитета који су врло често подложни промени.

Пре 2022. године откупна цена купине по килограму кретала се око 50 динара и тада је велики број купинара посекао своје засаде, пошто није видела исплативост посла, али је 2021. достигла свој историјски максимум, а тако је било и прошле године.

Илустрација: Најквалитетнија купина се извози у иностранство

ИСКУСНИ БЕРАЧИ ЗАРАДЕ И ДО 60 ЕВРА

Дневни учинак бербе купина у нашим условима, креће се од 100-150 килограма по раднику за осам сати рада, ако сорта нема бодље, а уколико има убере се дупло мање за исто то време. Домаћини бераче углавном плаћају по убраном килограму и лане су добијали 50 динара, што значи да искуснији и бржи могу дневно да зараде око 60 евра.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4186402/kupinari-opet-trljaju-ruke-ocekuje-se-da-otkupna-cena-ovog-voca-bude-veca-od-maline-a-za-to-postoji-jedan-kljucan-razlog

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Marko 27. јун 2023. - 19:27

Zasto se u berbi nekog voca uvek pominju najbrzi beraci i njihova zarada? Koliko ubere prosecan? Sto ne pisete o tome? Brzih beraca je 5% najvise.

Одговори

Оставите коментар