Хоћемо ли имати довољно поврћа?

Аутор: Gdjakovic
363 посета

ЦЕНА поврћа ове године није била лоша и принос је био добар, али је невреме уништило велики број пластеника широм Лесковачке котлине, па је било тешко одржати род и заштитити га од болести. Да није тога, вредни повртари на југу Србије истичу да би могли да кажу да су имали добру сезону. Овако страхују од улагања која их очекују наредне године.

На Кванташкој пијаци у Лесковцу понуда већине култура мања је од потражње, па се цене одржавају на релативно високом нивоу. Тренутно се највише траже парадајз и краставац, кога нема у довољним количинама, а почела је и продаја паприке за ајвар произведене у заштићеним условима. Њоме се тргује по цени од 140 до 150 динара за килограм.

Срђан Мицић из Навалина засадио је 25 ари ове паприке на отвореном и према тренутном стању на тржишту верује да њена цена неће бити мања.

– Берба би требало да почне за 20 дана. Задовољни смо квалитетом и родом. Биће добро ако тренутна цена остане иста. Паприка се одлично продаје, а сезона припреме зимнице нас очекује тек средином септембра – истиче Мицић.

Његов колега из Губеревца Новица Младеновић, осим паприке у 16 пластеника, сади и џинку на 35 ари.

И трговци истичу да робе нема довољно. Парадајз је током целе сезоне имао добру цену, а и сада је виша у односу на прошлогодишњу. Продаје се за 100 до 120 динара, а популарни пинк и за 150 динара по килограму.

– Свако ко је ове године имао парадајз узео је паре. Кад почне зимница биће и скупљи. У лето прошле године продавао се за 300 до 400 динара за гајбу, а сада исту количну треба да платите од 1.000 до 1.300 динара. Још је рано за црвену паприку за ајвар, али не верујем да ће њена цена бити мања од тренутне – прича нам један од трговаца и истиче да је потражња за поврћем одлична за ово доба године.

фото: И.Митић

Двојица младих повртара, Милош Ђорђевић и Александар Стевановић, из Разгојне производе више различитих култура. Задовољни су ценом поврћа, али истичу да је све поскупело, па и њихова роба, а зарада је, како кажу, под знаком питања.

Кромпир кошта од 60 до 70

И КРОМПИР је скупљи у односу на исти период прошле године. Цена му је од 60 до 70 динара. Произвођачи су ипак незадовољни због великих трошкова, па се производња, како кажу, једва исплати. Зелена односно жута паприка, лошијег квалитета, може да се набави по цени од 80 до 100 динара за килограм, а она боља за 120 динара. Лук се плаћа 70, а шаргарепа од 90 до 100 динара по килограму.

– Ова пијаца је коцка велика. Једног дана прођеш супер, а сутра ти остане роба коју можеш само да бациш. Стално се мењају понуда и потражња. Сада су најтраженији парадајз и краставац, па имају и најбољу цену – причају нам ови младићи, браћа од тетке, крај кутија са купусом који продају по цени од 50 динара за килограм.

фото: И.Митић

Милошева породица се бави пластеничком производњом на површини од скоро једног хектара. Невреме им је поцепало фолије, па се водила борба да парадајз заштите од пламењаче, док Александар има нешто мањи број пластеника, а најбољу зараду имао је од краставца којим се у Лесковцу тренутно тргује за 120 динара по килограму.

И. МИТИЋ

Извор:

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1271228/jedino-faliti-krastavca-novosti-povrtarima-leskovcu-zadovoljni-potraznjom-prodajom-cenom-povrca-foto

Srodni tekstovi

Оставите коментар